Ook België wil systeem van 'plantrechten' invoeren |
Te weinig planten voor plantseizoen 2022
Het rampzalige weer in 2021 heeft niet enkel de wijnbouwers parten gespeeld. Ook kwekers van plantgoed hebben een rampzalig jaar achter de rug. Het resultaat is dat er zeer weinig planten voor het plantseizoen 2022 beschikbaar zijn.
|
Mag men wijndruiven aanplanten zonder vergunning?
Binnen de EU is er een systeem van kracht dat middels aanplantrechten de aanleg van nieuwe wijngaarden beperkt. Deze aanplantrechten-regeling is, vooralsnog, in België en Nederland niet van toepassing. België en Nederland zullen ook na de inmiddels overeengekomen verlenging en aanpassing van de oude aanplantrechten-regeling vrijstelling genieten omdat het oppervlakte wijnbouw er te klein is.
EU Aanplantrechten-regeling
new varieties cannot rival the classics Wat is een hybride?Foxy, wat is dat? |
Wat kan ik best aanplanten?Welke druiven kan ik het best aanplanten? Nu kunnen de discussies soms hoog oplopen over het al dan niet aanplanten van zogenaamde 'nieuwe rassen' of PiWi's, hybriden dus. Mijn advies is duidelijk: "Er is enkel toekomst voor kwaliteit."
Te mooi om waar te zijn"Je moet resistente druiven planten. Die moet je niet spuiten en je kunt er lekker wijn van maken." Wie zou dat niet willen. Waarom zijn deze druiven dan geen succes? Het antwoord is eenvoudig: "Het is een leugen!" Resistente druivelaars bestaan niet. Hebben ze een betere resistentie tegen Amerikaanse bladschimmels, dan zijn ze gevoelig voor Europese schimmels. De resistentie neem na enkele jaren af en de schimmels hebben zich inmiddels aangepast en kennen veel stammen waartegen hybriden ook niet opgewassen zijn. Maar nu het ergste! De wijn is kwalitatief bijzonder laag. In de supermarkt koop je voor een paar euro's een betere wijn van klassieke druiven. Met andere woorden: "Hybride druiven moet je wel iets minder vaak spuiten, maar de wijn is ondermaats." Voor commerciële wijnbouw zijn ze dus ook geen optie.
|
Klassieke variëteitenMaar met te kiezen voor 'klassieke variëteiten' zijn we er nog niet. Nu komt de keuze welke variëteit en welke klonen voor de ent en welk onderstammen we kiezen. Klimaat, microklimaat, reliëf, grond, ondergrond en waterhuishouding zijn hier bepalende factoren. En uit wat er geschikt is mag de wijnbouwer kiezen. Hierbij speelt het natuurlijk een belangrijke rol wat voor wijn(en) men wil gaan maken, rood, rosé, wit of schuimwijn? Voor elk van deze wijnen kies je best de geschikte druiven. Een dan, 'last but not least', is er nog de vraag welk kwaliteitsniveau men nastreeft en welk volume. "Zo goed en zo veel mogelijk" zult u zeggen, maar helaas, dat gaat niet. Men zal moeten kiezen voor een groot volume van een 'leuk wijntje' of een kleine hoeveelheid van een echte 'terroir-wijn'.
|