Wijnbouw als optie voor fruittelers
In 2012 gaf ik een lezing op de beurs voor de fruitteeltsector FUCTURA en in 2013 voor Nederlandse fruittelers in Limburg en de Betuwe. Hoewel de belangstelling groot was bleek het water nog te diep. Ongeloof en schrik voor het onbekende wellicht. In 2016, na de 'Ruslandcrisis' en met de Brexit voor de boeg is er al wat meer interesse. Studiekring Guvelingen, een organisatie van hoofdzakelijk fruittelers, brengt tijdens een studiereis naar Polen ook een bezoek aan een Pools wijndomein. Wellicht dat de economische realiteit wijnbouw als een optie weer onder de aandacht brengt.
"The greatest danger for most of us is not that our aim is too high and we miss it, but that it is too low and we reach it." — Michelangelo
Economisch leefbare wijnbouw is terugWijnbouw heeft inmiddels een plaats verworven in onze landen. De economische leefbaarheid van deze bedrijven is inmiddels aangetoond. Ook zijn er voldoende studies uit de ons omringende landen. Het opstarten van een wijndomein is echter een complexe stap die niet een-twee-drie gebeurt is. Men kan er voor kiezen om kleinschalig op te starten en zijn bedrijf gefaseerd om te schakelen of voor een meer rigoureuze grootschalige aanpak.
|
Is wijnbouw interessant voor fruittelers?Voor fruittelers is wijnbouw een heel interessante optie. Zij beschikken over grond, machines en een heel goede kennis van gewasbescherming. Als dan de ligging en de soort grond ook nog eens geschikt zijn kan wijnbouw een heel interessante optie zijn. Enkele van de meest succesvolle wijnbouwers waren vroeger fruittelers of zijn dat nog steeds. Het is trouwens ook in het buitenland zo dat voor wijnbouw minder geschikte percelen veelal voor fruit worden gebruikt.
Is wijnbouw op mijn grond mogelijk?
|
Kennis is aanwezig?De voor wijnbouw noodzakelijke kennis is inmiddels voldoende aanwezig. Bij PCFruit heeft men een kenniscentrum voor de teelt van wijndruiven ondergebracht en het Kenniscentrum Limburgse Wijnbouw gaat zich op de ondersteuning bij de vinificatie richten. Bij Syntra worden wijnbouwers opgeleid en enkel een specialisatiejaar voor fruittelers ontbreekt nog bij de bestaande opleidingen, maar daar onderzoekt men momenteel de mogelijkheden toe.
|