Fytolicentie aanvragen vóór 31/08/2015Momenteel kan men in het kader van de overgangsregeling, mits 2 jaar ervaring, de fytolicentie aanvragen.
|
IPM verplicht vanaf 1-1-2014De verplichte toepassing van de ÏPM-richtlijn in alle sectoren, dus ook de wijnbouw, vanaf 1 jan 2014 verplicht ook de wijnbouwers deze te gaan toepassen.
Definitie „geïntegreerde gewasbescherming": de zorgvuldige afweging van alle beschikbare gewasbeschermingsmethoden, gevolgd door de integratie van passende maatregelen die de ontwikkeling van populaties van schadelijke organismen tegengaan, het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en andere vormen van interventie tot economisch en ecologisch verantwoorde niveaus beperkt houden en het risico voor de gezondheid van de mens en voor het milieu tot een minimum beperken. Bij de geïntegreerde gewasbescherming ligt de nadruk op de groei van gezonde gewassen, waarbij de landbouwecosystemen zo weinig mogelijk worden verstoord en natuurlijke plaagbestrijding wordt aangemoedigd; |
Peeters moet wijnbouwers informatie geven om IPM toe te passenDe waarschuwingssystemen voor wijnbouwers om de IPM-regels te kunnen toepassen. Door Europa werden de lidstaten verplicht deze informatie ter beschikking te stellen.
EU lidstaten moeten 'de noodzakelijke voorwaarden scheppen, of steun verlenen voor het in de praktijk brengen van geïntegreerde gewasbescherming en er met name voor zorgen dat professionele gebruikers kunnen beschikken over informatie en instrumenten voor de bewaking van schadelijke organismen en besluitvorming, alsook over adviesdiensten voor geïntegreerde gewasbescherming.' Dus moet de overheid voor een deugdelijk waarschuwingssysteem zorgen dat het mogelijk maakt om IPM toe te passen. Het Mety² netwerk dat gebruikt wordt voor de waarschuwingsberichten voor de fruitteelt kan er perfect voor dienen. Voor de noodzakelijke software kan men een licentie kopen bij Duitse, Luxemburgse of Franse instellingen die deze informatie voor wijnbouwers opstellen.
|
ADLO-demoproject 'IPM' 2013.Kris Peeters: "Het ADLO-demonstratieproject (Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling) ‘Implementatie van het Integrated Pest Management (IPM) in de druiventeelt’ van pcfruit, dat nu over nieuwe gebouwen beschikt, in samenwerking met de proeftuin te Herent, heeft als doel de wijnbouwers zo goed mogelijk te ondersteunen om geïntegreerde gewasbescherming toe te passen op een manier die voor hen geschikt en haalbaar is. De principes van geïntegreerde bestrijding moeten immers vanaf 1 januari 2014 worden toegepast volgens de Europese regelgeving. Aan dit project hebben we een subsidie van 32.000 euro toegekend."
|
Spuittechnieken hebben een grote invloed. We hebben te maken met meerdere variabelen:
- de druk - de sproeidop - de rijsnelheid Bij PC Fruit zijn goede brochures te verkrijgen en uiteraard komen deze zaken uitvoerig aan bod bij de opleidingen voor de fytolicentie. |
VOORLICHTINGSPLAN - 2013- Vlaamse overheid | Beleidsdomein Landbouw en VisserijNu staat wijnbouw er een keertje in en wat zien we ? Fouten ! Er staat in dat de telers van wijndruiven begeleiding nodig hebben voor het aanleren van de IPM principes. Ik denk echter dat eerder L&V zelf begeleiding nodig heeft. Men noemt wel de witziekte, waarvoor men preventief met zwavel spuit, maar niet van valse meeldauw hetgeen het grootste probleem is. En hoe ver staat het met de waarschuwingsberichten? Zonder waarschuwingsberichten per email, die gevoed worden met data van het Mety² netwerk en een deugdelijk programma, is IPM toepassen in de wijnbouw slechts zeer beperkt realiseerbaar. Wijnbeleid zonder budget blijft dode letter.
|