Biodynamisch
De biodynamische wijnbouw gaat nog veel verder. In de wijngaard gelden de principes van de 'organische wijnbouw'. Dat wil zeggen dat men afgezien van zwavel en koper geen chemische middelen gebruikt. Het beheer van de wijngaard is volledig gericht op het versterken van de weerstand van de plant en het bevorderen van het bodemleven en de biodiversiteit. Dat hierbij koehoorns en de stand van de sterren aan bod komen wordt graag gebruikt om het als 'hocus-pocus' af te doen, maar opvallend veel wereldberoemde wijnbouwers passen de biodynamische principes toe. Let wel, biodynamisch is een beschermde merknaam die enkel gebruikt mag worden door wie door Demeter gecertificeerd is. Demeter certificeert geen wijnbouw in België en Nederland. Lees hier hoe dat komt.
Als we het over biodynamische wijnbouw hebben ontkomen we niet aan de filosofie van Rudolf Steiner, de grondlegger van de biodynamische beweging. Er zijn nog altijd overtuigde 'volgelingen' en nog veel meer sceptici. De wetenschap kan nu eenmaal niet alles bewijzen of ontkrachten. Het staat in ieder geval als een paal boven water dat veel van de beste wijnen gemaakt worden volgens de principes van de biodynamische wijnbouw.
Biodynamische wijnbouw is geen evidentie. Zolang er geen problemen zijn gaat het best. Zo heb ik bij wijze van experiment in het Runkster höfke in 2012 de regels van de biodynamische wijnbouw nageleefd. Wie biodynamisch wil werken heeft biodynamische preparaten nodig. Alles wat je daar voor nodig hebt kun je bestellen bij Biodynamie Services, ook handboeken. De site is in het Frans en het Engels.
Er zijn meerdere wijnbouwers die biologisch, biodynamisch of zelfs biodynamisch zonder koper werken. Het principe om geen chemische middelen te gebruiken en maximaal in te zetten op het versterken van de planten en hun weerstand te maximaliseren is het uitgangspunt. Indien men zonder preventieve middelen tegen valse meeldauw werkt is het een groot risico. In een jonge wijngaard zonder infectieverleden kan het lukken wanneer er geen infectiedruk is. Maar dat wil nog niet zeggen dat men met 'alternatieve middelen' de planten afdoende beschermt indien er grote infectiedruk optreed. Men moet de vinger aan de pols houden en indien nodig toch met gewasbeschermingsmiddelen behandelen. Is er dan al een serieuze infectie volstaan preventieve middelen niet meer. Dan moet men afscheid nemen van 'bio' of een zware aantasting voor lief nemen. Dit kan verlies van een deel van de oogst betekenen en de planten verzwakken.
|
Het grote belang van het bodemleven wordt stilaan steeds meer wetenschappelijk ontsluierd.
Biodynamische preparaten hebben momenteel geen erkenning als gewasbeschermingsmiddel en mogen dus formeel niet gebruikt worden.
|