"Eerst denken, dan doen"
Je hoort vaak "een brug steek je over als je hem tegenkomt en niet al 100 Kilometer ervoor" of “problemen lossen we op wanneer ze zich stellen”, maar ik kies liever al vroeg een route met een brug dan dat ik me afvraag hoe ik het water oversteek wanneer ik er voor sta. Volg eerst een opleiding of laat je deskundig adviseren wanneer je een wijngaard wil aanleggen. Het zou spijtig zijn wanneer je na enkele jaren ontdekt dat je verkeerde stokken hebt aangeplant. En kies een onafhankelijke adviseur die niet enkel adviseert voor zaken waarop hij commissie krijgt. Dan is het geen adviseur maar een verkoper. Verkopers zijn geen 'onafhankelijke adviseurs'. En ten slotte "gratis bestaat niet", ook niet in advies. Goed advies kost geld, maar geen of slecht advies kost uiteindelijk veel meer.
Men kan niet eender waar een wijngaard aanleggen. Er zijn voorwaarden waaraan de bodem, ondergrond en ligging moeten voldoen. Een 100% perfect perceel bestaat niet. Het komt er dus op aan de juiste percelen te kiezen en deze op de juiste manier voor te bereiden op de aanleg van de wijngaard.
De belangrijkste keuze die een beginnende wijnbouwer moet maken is de keuze van het plantgoed. Welke soort, 'PiWi' of 'klassiek'. Welke variëteit, niet alles past. Welke onderstokken, 'standaard' is niet altijd de beste keuze. En tenslotte moet men kiezen welke klonen.
|
"Is mijn locatie geschikt om aan professionele wijnbouw te doen, welke druiven kies ik best", of gewoon "is wijnbouw iets voor mij?". Heeft u hierbij advies nodig?
Is uw wijnbouwproject rendabel? Soms, bijvoorbeeld bij de aanvraag van een bouwvergunning in landbouwgebied zult u dit moeten aantonen. Een haalbaarheidsstudie kan hierbij soelaas bieden.
|
Achtduizend jaar was de vinificatie eenvoudig. Er was weinig te kiezen, de natuur maakte de keuzes. Nu zijn er tientallen keuzes te maken. Welke zijn de mogelijkheden en wat zijn daarvan de voordelen en de nadelen.
Soms dienen zich problemen aan die om technische oplossingen vragen. Nu verlaten we het pad van het 'normale' en wordt wijn maken heel technisch. Voor de meeste wijnbouwers is oenologisch advies dan onontbeerlijk.
|
"Uit fouten moet je leren. En niet enkel uit je eigen fouten. Je moet niet opnieuw de fouten maken die anderen al voor je hebben gemaakt. Hier moet je van de collectieve ervaring gebruik maken. Door het begeleiden van de vele domeinen over de afgelopen decennia, het opzetten van proefaanplantingen en tussenkomsten bij problemen heb ik veel meer 'ervaring' opgedaan dan een wijnboer met honderd hectaren in een leven kan vergaren." Geurt van Rennes
Deskundigheid en eerlijk adviesObjectieve volledige en eerlijke informatie die ook wetenschappelijk bewezen is, daar baseer ik mijn advies op. Helaas wordt er veel onjuiste en opzettelijk onvolledige informatie gegeven. Dit is een zeer kwalijke zaak. Men maakt immers misbruik van het vertrouwen van mensen door uit eigen winstbejag deze mensen slechte keuzes te laten maken. De mensen die ik 'ontmasker' kunnen mij natuurlijk 'niet zien of rieken'. De mensen die ik begeleid worden meestal vrienden.
Referenties
Wijndomein Ravenstein (Wervik) https://wijndomein-ravenstein.be/nl/ Wijnkasteel Genoels-Elderen (Riemst) www.wijnkasteel.com/nl Wijndomein Oud Conynsbergh (Boechout) www.oudconynsbergh.be/ Wijndomein Thilesna (Dilsen-Stokkem) https://wijndomein-thilesna.be/ Wijndomein Eekhoek (Laarne) www.wijndomeineekhoek.be/ Wijndomein Cruysem,(Kruishoutem) https://cruysem.be/ Wijndomein Den Nachtegael (Zonnebeke) www.den-nachtegael.be/nl Heerlykheyt Rhoonen Bergh (Heuvelland) https://roonenbergh.be/ Wijndomein Gloire de Duras (Sint-Truiden) https://gloirededuras.be/ Wijndomein Pres de Gand (Herzele) www.wijndomein-pres-de-gand.be/ Wijndomein Cense de l’Alouwette (Heuvelland) www.censedelalouette.wine/ Wijndomein Hoogenhoven (Tielt) https://hoogenhove.be/ Wijngaard ’t Verhaal (Lemberge) https://wijngaardhetverhaal.be/ Wijndomein Beau Marais (Koersel) www.beaumarais.be/ Wijndomein De Caybergh (Herk-de-stad) www.decaybergh.com/ Wijndomein Rootstert (Alken) Wijndomein Marsnil (Batsheers) www.domeinmarsnil.be/wijndomein/ Wijndomein Romeinse Katzei (Borgloon) Wijndomein Dappersveld & Woestijn, (Sint-Pieters-Leeuw) Wijnmakerij Maastricht (Uban Winery, Maastricht) Luyck Urban winery (Luik) Wijndomein Sassenbroek/Claire-Martin (Borgloon) Wijndomein Coberger (Scherpenheuvel-Zichem) Wijngoed De Vallei (Westouter-Heuvelland) Wijndomein Voosbeke (Oudenaarde) Wijndomein Lichterberg (Borgloon) Wijndomein Valke Vleug (Liezele) Landgoed Heenwerf (Steenbergen NL) Wijndomein Vlijtingen (Riemst) Wijndomein Neuve-Eglise (Heuvelland) www.wijndomein-neuveeglise.be/ Domaine Beekborne (Hélécine) Wijnhoeve d’Hellekapelle (Heuvelland) www.wijngoeddhellekapelle.be/ Wijngoed Rubaiyat (Doenrade NL) Er zijn ook domeinen die discreet worden begeleid. |
Your browser does not support viewing this document. Click here to download the document.
Opleiding, advies, begeleiding
Opleiding Syntra (Lim. & West), Opleiding, advies, begeleiding Benevit, Awardwinner Gault & Millau 24 |
Wijnbouw is nog steeds geen vanzelfsprekende activiteit. De bij ons aanwezige kennis is zeer beperkt, waardoor het voor mensen die aan wijnbouw willen gaan doen moeilijk is om te weten welke bronnen c.q. adviezen kwaliteitsvol zijn.
Toen ik in 1990 met mijn vader zelf met wijnbouw begon was er in onze landen helemaal geen bijstand te vinden.
|
Perceelbeoordeling/pré-adviesMen kan niet eender waar een wijngaard aanleggen. Er zijn voorwaarden waaraan de bodem, ondergrond en ligging moeten voldoen. Een 100% perfect perceel gaat men niet vinden. Het komt er dus op aan de juiste percelen te kiezen en deze op de juiste manier voor te bereiden op de aanleg van de wijngaard. Perceeladvies ..................
Het best laat u bodemstalen analyseren en stuurt u de resultaten naar mij door. Aan de hand van deze resultaten en enkele vragen kan ik u zeggen of er interessante mogelijkheden zijn voor de aanleg van een wijngaard. Dit kan in een telefoongesprek en is kosteloos. Indien dit positief is en u een plantadvies wenst is een bezoek te plaatse nodig en ontvangt u nadien een aan het perceel en uw voorkeur aangepast plantadvies.
- Perceelbeoordeling / pré-advies
Bezoek aan de locatie na ontvangst bodemanalyse. Bespreking wensen en mogelijkheden. Inschatting haalbaarheid. U krijgt een duidelijk beeld van wat wel en niet mogelijk is op het vlak van commerciële wijnbouw. U zult aan de hand van dit bezoek kunnen beslissen of wijnbouw een verantwoorde keuze zou zijn. - Advies wijnbouw Bezoek aan de locatie en beoordeling van de ligging. U beschikt over een gedetailleerd rapport van een grondontleding door de BdB* voor bestemming wijnbouw. Bespreking wensen en mogelijkheden. Indicatie realiseerbare kwaliteit en economische mogelijkheden. U krijgt een duidelijk beeld van wat wel en niet mogelijk is op het vlak van commerciële wijnbouw. U krijgt een beeld van welke wijnen, welke kwaliteit, welke hoeveelheden en welk prijsniveau haalbaar zijn. U zult aan de hand van dit bezoek kunnen beslissen of wijnbouw een verantwoorde keuze zou zijn. - Haalbaarheidsstudie Een of meerdere bezoeken aan de locatie en beoordeling van de ligging. U beschikt over een gedetailleerd rapport van een grondontleding door de BdB* voor bestemming wijnbouw. Selectie van percelen en keuze van aanplant. De geleiding en vinificatie worden in overleg bepaald. Bespreking wensen en mogelijkheden. Haalbaarheidsanalyse aan de hand van de realiseerbare kwaliteit en economische mogelijkheden. U krijgt een duidelijk beeld van wat wel en niet mogelijk is op het vlak van commerciële wijnbouw. U krijgt een beeld van welke wijnen, welke kwaliteit, welke hoeveelheden en welk prijsniveau haalbaar zijn. U zult aan de hand van dit bezoek kunnen starten met het opstellen van een bedrijfsplan en beslissen of wijnbouw een verantwoorde keuze zou zijn. U ontvang een uitvoerig verslag van de ‘haalbaarheidsstudie’.
ProjectadviesVoor mensen die in wijnbouw willen investeren of aan wijnbouw willen gaan doen. Om het plan van wijnbouw uit te voeren zijn er een degelijk business plan, financieel plan en marketingplan nodig om bankiers en investeerders te overtuigen. De economische leefbaarheid van het project moet eerstens met een haalbaarheidsstudie aangetoond worden.
WijngaardbeheerWijn wordt gemaakt in de wijngaard. Tegenwoordig misschien meer dan ooit. Het is dan ook een domein dat veel aandacht vraagt. Men heeft de gewasbescherming die voortdurend bijsturing vraagt door wisselende bepalingen, erkenningen van gewasbeschermingsmiddelen, nieuwe wetgeving en steeds weer nieuwe inzichten. Het is dan ook bijna een dagtaak om op de hoogte te blijven. Iets waarvoor een wijnbouwer, zeker een wijnbouwer in bijberoep of hobby-wijnbouwer maar moeilijk de tijd voor kan vinden. Meer ...................
Advies bouw/verbouw wijnmakerijEen nieuw wijndomein bestaat simpelweg uit de wijngaarden en de 'kelder'. Hierbij kunnen bestaande gebouwen worden gebruikt of volledig nieuwe ruimtes worden geconstrueerd. De 'kelder' kan hierbij zowel ondergronds als bovengronds worden gebouwd. Alvorens te beginnen met het ontwerp moeten eerst een hele reeks vragen worden beantwoord. Hoe groot is het domein en de verwachte productie, welke druiven (rood/wit, welke variëteiten), welke wijnen (stil/mousserend), hoe wordt gevinifieerd (whole bunch/masseratie, alles op RVS of ook op hout), Indien schuimwijn, hoe lang 'sur latte'. etc. etc..
|
Onlangs zei iemand die veel bij wijnbouwers komt:
"Ik kan aan de wijn proeven of ze door jou worden begeleid. Dan is de kwaliteit gewoon beter!".
"Ik kan aan de wijn proeven of ze door jou worden begeleid. Dan is de kwaliteit gewoon beter!".