Druiventeelt om te verkopen
We moeten een onderscheid maken tussen de teelt van wijndruiven om deze zelf tot wijn te verwerken, wijnbouwer/wijnmaker, of druiven telen om deze aan een wijnmaker of 'Urban winery' te verkopen. De eerste zullen druiven telen om er de wijn van te maken die zij voor ogen hebben. De meesten zullen een goede tot zeer goede wijn willen maken en willen dan ook de beste, daarvoor noodzakelijke, druiven willen telen. De tweede kijken naar de opbrengst en willen vaak zo veel en goedkoop mogelijk produceren. Hierbij wordt vaak uit het oog verloren dat de wijnmaker waaraan men verkoopt ook hoge tot zeer hoge eisen aan de druiven stelt. Voor een lage kwaliteit, hybride druiven en hoog rendementsdruiven, zijn dan minder waard dan de kwalitatieve druiven van klassieke variëteiten en lage rendementen. De prijzen per kg variëren bij ons dan ook zeer sterk. Deze gaan van € 0,80 tot boven € 2,00 per kg. Dus ook wie enkel druiven wil telen heeft er dus alle belang bij om voor een hoge kwaliteit te kiezen.
Lezingen: "Wijnbouw als differentiatie"
In december 2012 heb ik te Hasselt een lezing gegeven tijdens de fruitbeurs Fructura, en in 2013 enkele lezingen in Nederland. De belangstelling voor wijnbouw vanuit de fruitsector was groot. Er zijn nu meer en meer fruittelers die wijnbouw als een alternatieve of aanvullende optie overwegen. Maar de groei in de wijnbouw gebeurt vooral door 'niet-fruittelers'. Ondernemers allerhande die de mogelijkheid van wijnbouw als een interessante lange termijn investering zien. De meeste fruittelers blijven ondertussen klagen en rekenen er op dat de overheid hun zal bijstaan. Maar er zijn er ook die de omschakeling naar wijnbouw succesvol gemaakt hebben of zijn aan het maken.
Maar wijn maken schrikt soms af
Fruitelers zullen in de toekomst meer en meer wijndruiven gaan telen. Dat is een logisch gevolg van de klimaatverandering en de slechte markt voor appelen en peren. En fruit telen is uiteindelijk hun vak. De omschakeling naar wijndruiventeelt vormt voor hun geen groot probleem en kan heel interessant zijn. Zij hebben vaak zeer geschikte percelen en ook meestal het geschikte machinepark. Daardoor kunnen zij zonder grote bijkomende investeringen een deel van hun te vervangen boomgaarden door wijngaarden vervangen. Maar wijn maken schrikt hun veelal af. Zij kunnen hun druiven verkopen, en die brengen meer op dan appelen en peren.
|
Waarin schuilt het probleem?
Zowel in de landbouw als de fruitteelt is men gericht op het maximaliseren van het rendement. Meestal wil dat zeggen dat men zo veel mogelijk kilo's wil produceren. Een 'betere' appel brengt immers niet meer op in de verkoop, extra kilo's wel. Dat is bij wijndruiven helemaal anders. De meerprijs voor een betere kwaliteit compenseert ruimschoots de lagere rendementen. Bij wijndruiven gaat het er niet om zo veel mogelijk te produceren maar om zo kwaliteitsvol mogelijk te produceren. Hierin schuilt ook de moeilijkheid. Men moet als teler van wijndruiven helemaal anders gaan denken en kwaliteit laten primeren boven het volume. Dat is voor een landbouwer of fruitteler soms heel moeilijk. Het best maakt men goede afspraken met de afnemer over de rendementen per ha en de prijzen per kilo.
|