De Regent, de meest aangeplante hybride, kan men moeilijk een succes noemen. Hoewel hij in België en Nederland nog steeds wordt gepropageerd zien we in Duitsland dat deze druif, sinds men de eerste resultaten bij wijnbouwers kende, niet meer wordt geplant maar langzaam verdwijnt.
Wat wil ik?Als ik gemakkelijke druiven wil hebben die een aantrekkelijke versiering van mijn tuin betekenen en waarvan ik zelfs 'wijn' kan maken zijn hybriden een optie, maar tafeldruiven zijn dat natuurlijk ook. De meeste moderne tafeldruiven zijn trouwens ook hybriden omdat het anthranilzuur dat zij aanmaken alleen een probleem vormt wanneer het met alcohol in contact komt en onaangename aroma's gaat voortbrengen (foxy).
Als we kwaliteitsvolle wijn willen maken, hetgeen voor commerciële wijnbouw een voorwaarde is, moeten we ons bij onze keuze dus tot wijndruiven (Vitis vinifera) beperken. |
Vitis viniferaKlimaatvoorwaardenBij de keuze van onze stokken moeten we een hele reeks voorwaarden in onze beslissing betrekken. De druif moet passen in het klimaat, geschikt zijn voor de bodem en de ligging en geschikt zijn voor de beoogde wijn.
OnderstokkenOmdat onze wijndruiven niet bestand zijn tegen de uit Amerika overgekomen druifluis die de wortels aantasten, worden ze op onderstokken geënt die hiertegen bestand zijn. Maar de Amerikaanse druiven verdragen niet de kalkrijke bodem, die in vrijwel alle wijngebieden aanwezig is. Daarom gebruikt men hiervoor speciaal gekruiste onderstammen. De keuze van deze onderstammen is dan ook heel belangrijk en moet goed combineren met zowel de grond als de ent.
|
Nieuwe druiven ontwikkelenLogisch toch, dat Frankrijk zijn wijnbouwgebieden wil laten overleven. Iñaki Garcia de Cortazar-Atauri (onderzoeker bij het INRA) stelt heel duidelijk dat het behouden van de wijnbouw in de huidige belangrijke wijnbouwgebieden voorop staat. Hij stelt dat de ‘terroir’ primeert boven de druif, en dat men daarom de druiven zal moeten aanpassen. Ik ga met dit principe akkoord, maar dan moet men wel erkennen dat het klimaat deel uitmaakt van het terroir-concept. Terroir is immers niet enkel de bodem. Door de klimaatverandering kan het ‘terroir’ dus veranderen. Dat kan negatief maar ook positief effect hebben. Hierdoor ontstaan er onder meer in België en het zuiden van Nederland gebieden die een geschikte bodem combineren met het juiste klimaat voor heel wat wijndruiven waarvoor het elders te warm wordt zoals Pinot gris bijvoorbeeld.
Champagne warmt op. Wat nu?Door de opwarming van het klimaat heeft men meer en meer problemen. Men plant steeds minder Pinot meunier en meer Pinot blanc aan om die rede. Ook probeert men door nieuwe kruisingen met 'vergeten' druiven als Petit Meslier en Arbanne te ontwikkelen.
|
|