“Fifteen years ago when I tasted Dutch wine, it was simply undrinkable,” says Nicolaas Klei, a Dutch wine specialist who has written several books on the subject. Klei, though, remains sceptical about the quality of Dutch-made wines. “Actually, I would say it’s not bad to drink … in the best case,” but he argues that new varieties cannot rival the classics. “We must be realistic, there will never be a great wine made in The Netherlands.” Dit is een voorbeeld van hoe de hybriden de erkenning van onze kwaliteitswijnen in de weg staan. Dat is nu precies de rede waarom zij van de EU niet in een AOC BOB etc. thuis horen. Niks mis mee in een landwijntje, maar ook niet meer dan dat.
Als Duitsland een 'Neuzuchtung' met Vitis Labrusca in de stamboom als Vitis vinifera erkent en officieel registreert kan bijvoorbeeld Nederland of België deze redenering volgen. Men kan dergelijke druiven dus in een BOB toelaten. Er is gelukkig geen verplichting. Het is aan de politiek om te beslissen. En de EU heeft besloten om nieuwe BOB's met hybriden te erkennen.
Verordening (EG) nr. 1493/1999 van de Raad van 17 mei 1999 houdende een gemeenschappelijke ordening van de wijnmarkt, waarin het volgende bepaald is:
Artikel 19, lid 2: "In hun indeling geven de lidstaten de wijnstokrassen aan die voor de bereiding van elke van de op hun grondgebied geproduceerde v.q.p.r.d. geschikt zijn. Deze rassen moeten tot de soort Vitis vinifera behoren." 3. Alleen wijnstokrassen die in de indeling zijn opgenomen mogen in de Gemeenschap worden aangeplant, heraangeplant of geënt met het oog op de wijnbereiding. Deze beperking is niet van toepassing op wijnstokken die voor onderzoek en wetenschappelijke proeven worden gebruikt. 4. Oppervlakten die zijn beplant met voor wijnbereiding bestemde wijnstokrassen welke niet in de indeling zijn opgenomen, moeten worden gerooid, tenzij de productie uitsluitend voor consumptie door het gezin van de wijnbouwer is bestemd. De lidstaten nemen de nodige maatregelen om toe te zien op de naleving van deze uitzondering. 5. Wanneer rassen uit de indeling worden geschrapt, moeten de wijnstokken van de betrokken rassen binnen vijftien jaar na die schrapping worden gerooid. Bijlage VI. B. 1: "Elke lidstaat stelt een lijst op van de in artikel 19 bedoelde druivenrassen die geschikt zijn voor de bereiding van de onderscheiden, op zijn grondgebied voortgebrachte v.q.p.r.d.. Deze rassen mogen uitsluitend van de soort Vitis vinifera zijn." Wat er in het glas zitUiteindelijk gaat het er om wat er in het glas zit. Proeven dus.
|
HybridenproblematiekMet de opkomst van nieuwe wijnregio's in België en Nederland gaat ook de wetgeving voor deze wijnbouwers een steeds belangrijkere rol spelen.
Terwijl de pioniers nog vrijwel zonder enige regelgeving konden starten is er steeds meer wettelijke omkadering gekomen. Aanvankelijk betrof het enkel nationale wetgeving, maar door de EU-regelgeving gaat steeds meer de nationale wetgever zich aan Europese richtlijnen en verordeningen moeten aanpassen. Het is voor de wijnbouwers, toekomstige wijnbouwers en liefhebbers niet eenvoudig om nog te weten wie er juiste keuzes maakt of juiste adviezen geeft. Met deze voordracht komt er duidelijkheid in deze verwarrende regelgeving. Minstens zo belangrijk is de blik in de toekomst. Welke ontwikkelingen zijn er te verwachten. En ook hierbij geen persoonlijke meningen of voorkeuren, maar objectieve waarnemingen, constateringen en feiten die over enkele belangrijke aspecten geen twijfel laten bestaan over de te verwachten ontwikkelingen. Een voordracht voor professionele wijnbouwers of mensen die er bij betrokken zijn zoals investeerders, financiers en leveranciers. Maar ook voor hobby wijnbouwers en wijnliefhebbers is het bijzonder interessant. Zo is er al geruime tijd veel te doen rond het al dan niet aanplanten van hybriden. Er zijn mensen die zich aangesproken voelen door het gemak van de grotere resistentie tegen de meest voorkomende schimmelziektes. Er zijn anderen die ze absoluut afwijzen als 'kwalitatief ondermaats'. Wie heeft er gelijk? Over smaak valt te twisten, maar er zijn andere argumenten die ontegensprekelijk zijn. Het EU-beleid is hierbij een van de belangrijkste onderdelen, en vaak foutief geciteerd of geïnterpreteerd. Daarom heb ik een verhelderende lezing samengesteld die zonder over smaken te twisten duidelijkheid kan brengen voor wijnbouwer, hobby wijnmaker en wijnliefhebber. De economische realiteit van PiWi's |
De materie is buitengewoon complex. Van Europa mogen geen hybriden in kwaliteitswijn. Toch zijn er in het Heuvelland en Hagenland sommige hybriden toegelaten. Hoe is dat mogelijk? Daarom deze lezing.
Voor informatie over deze en andere lezingen; email [email protected]
|
Insbesondere eine strikte Klonenselektion der alten Sorten führte zu einem deutlichen Anstieg von Qualität, Ertrag und Gesundheit der Pflanzen und ermöglichte eine Rückkehr der klassischen Sorten. Seit mindestens 15 Jahren ist ein kontinuierlicher Rückgang der Rebflächen von Neuzüchtungen zu verzeichnen.(https://de.wikipedia.org/wiki/Weinbau_in_Deutschland)
Hybriden vervangen
Het is begrijpelijk dat er wijnbouwers zijn die hun hybriden graag door Vitis vinifera willen vervangen. Klassiek worden dan de hybriden gerooid en nieuwe stokken geplant. Dan verliest men niet alleen drie jaar oogst, ook heeft men jonge stokken die opnieuw hun wortelstelsel moeten ontwikkelen. Nieuw is de verder ontwikkelde techniek van het 'omenten'.
Het bedrog
Gestolen plantmateriaal als eigen ontwikkeling met valse stamboom als intellectueel eigendom patenteren, vervalste onderzoeken en stambomen, al deze zaken kunnen nu dankzij DNA-onderzoek worden bewezen. De Nationale overheden, de EU maar vooral de wijnbouwers zijn bedrogen. Nu dit bedrog kan worden bewezen zullen maatregelen niet uitblijven. Er zullen druiven uit Wettelijk beschermde herkomstbenamingen worden geschrapt en het is niet uit te sluiten dat er heel wat hybriden gerooid zullen moeten worden, al dan niet met een vergoeding van Europa.