Meer dan 40% van de Europese wijnbouw is coöperatiefWijnbouw in Europa is veelal een coöperatief gebeuren. Er zijn veel kleine familiale wijnbouwers die bij een coöperatie zijn aangesloten. Eigenlijk zijn het geen wijnbouwers maar telers van wijndruiven. De gemiddelde wijnbouwer heeft slechts 1,5 ha wijngaard. Wijnbouw is dan ook ideaal voor kleinschalige familiale bedrijven, of in bijberoep en daarmee een sterk middel in de plattelandsontwikkeling.
|
Schaalgrootte is een cruciale factorHet is relatief eenvoudig. Ik heb een pers van vijftigduizend euro. De kleinste pers die de maximale perskwaliteit heeft. Laten we zeggen dat ze een levensduur heeft van vijfentwintig jaar. Deze gebruik ik voor de oogst van één hectare wijngaard één dag per jaar of voor tien hectaren tien dagen. Dan is de afschrijving tweeduizend euro per hectare in het eerste en tweehonderd euro per hectare in het tweede geval. Bij een gemiddelde productie van vijfduizend flessen per hectare is het in het eerste geval veertig cent per fles en in het tweede geval slechts vier cent per fles. De kleine wijnbouwer met een of anderhalve hectare gaat niet een pers van vijfendertigduizend euro kopen. Hij koopt een 'hobby-persje', met als gevolg een 'hobby-wijntje'.
Klein genoeg of voldoende groot
Tot maximaal twee hectaren kun je met veel fysieke arbeid en relatief lage investeringen in bijberoep rendabel aan wijnbouw doen. Ideaal is het dan om de druiven te verkopen of in een coöperatie te participeren. Dan vallen de grote investeringen in de wijnmakerij weg. Wanneer men pakweg vier hectaren heeft heb je een serieus machinepark nodig. Dat krijg je op die hoeveelheid niet rendabel. MarketingGoede wijn maken is één zaak, deze ook verkopen is nog een heel andere. Veel wijnbouwers beginnen pas met de verkoop wanneer de wijn in de verkoop gaat. Dan is men verwonderd dat hij moeilijk verkoopt. Marketing wordt vaak vergeten en het belang ervan onderschat.
|
In het zuiden van Engeland zijn enkele grote wijnbouwprojecten van meer dan 100 hectaren. Er wordt in hoofdzaak schuimwijn gemaakt van klassieke variëteiten.
|
Wijnbouw-coöperatie in Haspengouw
Er is momenteel nog geen professionele wijnbouwcoöperatie in Limburg. Toch zou dit een heel interessante optie zijn. Momenteel maakt onze fruitteelt een bijzonder moeilijke periode door. Wijnbouw kan een interessante optie zijn voor fruittelers om een bijzonder interessante vorm van diversificatie door te voeren. Dit is voor een grote groep telers van toepassing. Waarom dan niet in de vorm van een coöperatie? De fruitteelt-sector kent momenteel al een heel sterke coöperatieve werking. De teelt van de wijndruiven kan door de fruittelers zelfstandig gebeuren met de nodige bijstand waar nodig. De vinificatie kan dan coöperatief gebeuren. De investeringen in de vinificatie-unit kan dan over de deelnemers worden gespreid waardoor men met relatief kleine oppervlaktes en beperkte investeringen toch over hoog-kwalitatieve kelderfaciliteiten kan beschikken.
Een 'Leutige bende'Rond het Maasdorp Leut, gemeente Maasmechelen, zijn inmiddels een zestal wijngaarden aangelegd door zeer gepassioneerde liefhebbers. Een deel blijft het als een hobby doen terwijl anderen serieuze professionele ambities koesteren. Jaarlijks wordt er een wijngaarden-wandeling georganiseerd om mensen in de gelegenheid te stellen kennis te maken met de wijnbouw in de Maasvallei.
De vrienden werken echter het hele jaar samen. Iedereen draagt zijn steentje bij en elk jaar kunnen zij de vruchten plukken van hun vruchtbare samenwerking. Hoewel het geen professioneel project is kan het wel als voorbeeld dienen voor mensen die aan coöperatieve wijnbouw willen doen. |
Druiven zijn ook fruitVoor veel fruittelers is de stelselmatige omschakeling naar de teelt van wijndruiven een interessante optie.
|
Familiale agrarische bedrijven |
Zeker bij een wijnbouwcollectief, waar men druiven van verschillende wijngaarden tot één of enkele wijnen verwerkt, is het belangrijk dat men de juiste duiven kiest. Niet alleen moet hierbij het perceel met grond en ondergrond worden rekening gehouden, maar ook commerciële motieven spelen hierbij een grote rol. Ten slotte moeten de verschillende druiven die worden aangeplant door de verschillende wijnbouwers op elkaar worden afgestemd. Een goed plantadvies en goede begeleiding is hierbij onontbeerlijk.
Advies - haalbaarheidsstudie - perceeladvies |