Gewasbeschermingproblematiek
Toelating van gewasbeschermingsmiddelen in de EU vanaf 15 juni 2011
In 2009 werden er op Europees niveau nieuwe wetgevingen voorzien in verband met gewasbeschermingsmiddelen.
Een eerste is de richtlijn 2009/128 waarin het duurzaam gebruik van pesticiden bepaald wordt en die moet omgezet worden in nationale wetgeving. De tweede is de Verordening 1107/2009 die het op de markt brengen van bestrijdingsmiddelen in de Europese Unie regelt.
In 2009 werden er op Europees niveau nieuwe wetgevingen voorzien in verband met gewasbeschermingsmiddelen.
Een eerste is de richtlijn 2009/128 waarin het duurzaam gebruik van pesticiden bepaald wordt en die moet omgezet worden in nationale wetgeving. De tweede is de Verordening 1107/2009 die het op de markt brengen van bestrijdingsmiddelen in de Europese Unie regelt.
Harmonisering Europese markt
De EU harmoniseert de markt op de eerste plaats door voor de hele EU te bepalen welke werkzame stiffen gebruikt mogen worden. De toelating geldt voor de ganse EU. Een tweede zaak is de erkenning van gewasbeschermingsmiddelen. Deze mogen uiteraard alleen toegelaten werkzame stoffen bevatten maar zijn in principe nog altijd een nationale aangelegenheid. Erkenningen van gewasbeschermingsmiddelen zijn dus een nationale bevoegdheid.
Ondanks de Europese eenmaking van de markt en de nieuwe regels voor de erkenning van gewasbeschermingsmiddelen blijft het in België een groot probleem. Ondanks Europese regelgeving die versnelde en vereenvoudigde procedures oplegt, blijven de nieuwe erkenningen uit. Hier is sprake van onwil! Alle wijnbouwer klagen in de wandelgangen, maar wie onderneemt actie? Niemand. En de producenten van gewasbeschermingsmiddelen dan? Die gaan voor die paar kg producten voor de wijnbouw toch geen ruzie maken met de almachtige ambtenaren die beslissen over de afgifte van erkenningen. Ook begrijpelijk. Wie moet dan op het goed functioneren van deze ambtenaren toezien? Juist de politiek! Maar is wijnbouw hiervoor wel electoraal interessant genoeg? Een voorbeeld ..........;
ZonesDeze verordening gaat van kracht voor alle lidstaten op 15 juni 2011. In deze verordening is voorzien in een wederzijdse erkenning van gewasbeschermings-middelen. Hiervoor werd de EU ingedeeld in drie zones: de noordelijke, centrale en de mediterrane zone. België bevindt zich in de centrale zone. (Zie kaartje)
Binnen dezelfde zone is een verplichte wederzijdse erkenning voorzien. Dit wil zeggen dat wanneer de werkzame stof goedgekeurd is voor gebruik in de EU door Europa en beoordeeld werd door een lidstaat in de betrokken zone, de handelsproducten binnen strikte termijnen in alle landen van die zone moeten toegelaten worden. Het blijft evenwel mogelijk om de erkenning om grondige redenen te weigeren. Het is momenteel nog niet duidelijk hoe dit praktisch in het werk zal gaan. Binnen de Europese commissie is men op dit ogenblik bezig om alle modaliteiten voor de wederzijdse erkenning uit te werken. De komende maanden zal dit duidelijker worden. De rechtstreekse toepasselijkheid van een verordening impliceert dat EG-verordeningen rechtstreekse werking hebben. Een verordening is een bron waaraan rechtssubjecten in de Gemeenschap direct hun rechten en plichten ontlenen.
VERORDENING (EG) Nr. 1107/2009 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 21 oktober 2009 in de praktijk
Nieuwe toelatingen na 15/6/2011 - Zonale beoordeling gewasbeschermings-middelen Na de inwerkingtreding van de Verordening moeten aanvragen tegelijkertijd bij alle lidstaten worden ingediend waar een toelating wordt gevraagd. De aanvraag wordt in zijn geheel beoordeeld door één lidstaat, de zonale rapporteur. De aanvrager kan een half jaar vóór indiening van de aanvraag een lidstaat als zonale rapporteur voorstellen bij de ‘Central Zone Steering Committee’ (CZSC). Door het land dat als rapporteur wordt gekozen, wordt de aanvrager vóór de indiening van de aanvraag uitgenodigd voor een ‘presubmission meeting’. Tijdens deze presubmission meeting wordt samen met de aanvrager de aanvraag inhoudelijk besproken en geïnventariseerd. Binnen een jaar, eventueel verlengd met 6 maanden (in afwachting van gegevens) beslist de door het land met de beoordeling belaste instantie of het middel kan worden toegelaten. Tijdens de beoordelingstermijn kunnen de andere lidstaten binnen de zone commentaar leveren op de beoordeling van het rapporterende land. Toelating in overige lidstaten binnen de zone De overige lidstaten waarvoor de aanvraag geldt, moeten binnen 120 dagen na het besluit van de zonale rapporteur een besluit nemen over het wel/niet toelaten in hun land. In de niet rapporterende landen, zullen in die periode de voor het desbetreffende land specifieke aspecten worden beoordeeld, vergelijkbaar met de huidige wederzijdse erkenningprocedure. Het is evenwel enkel mogelijk om de erkenning te weigeren om grondige redenen. Het is momenteel nog niet duidelijk hoe dit praktisch in het werk zal gaan. Overgangsregeling erkenning gewasbeschermingsmiddelen voor de wijnbouw Op dit moment ontbreekt het aan een overgangsregeling voor de erkenning van in andere landen van de zone wel, maar in België nog niet, erkende middelen. Hierdoor is er een contraproductieve situatie ontstaan. ………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………... Het is in het belang van het milieu, volksgezondheid en de economische leefbaarheid van de wijnbouw dat er een overgangsregeling komt met een vereenvoudigde en snelle erkenningsprocedure. Wie gaat hiervoor voorstellen formuleren en de overheid adviseren? EU teksten met betrekking tot gewasbescherming: · De richtlijn 2009/128 waarin het duurzaam gebruik van pesticiden bepaald wordt en die moet omgezet worden in nationale wetgeving: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:309:0071:0086:NL:PDF · De Verordening 1107/2009 die het op de markt brengen van bestrijdingsmiddelen in de Europese Unie regelt: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:309:0001:0050:NL:PDF |
Problematiek erkenning in kleine teelten.Verdelers gewasbeschermings-middelen hobby Limburg BE Limburg Thomas 3500 Hasselt HORTA uw partner voor tuin en dier 3511 Kuringen Bartholomevis 3512 Stevoort Evers Maalderij 3520 Zonhoven HORTA uw partner voor tuin en dier 3520 Zonhoven Eerdekens-Gerits B.V.B.A 3530 Houthalen Van Duffel 3540 Schulen Hobby Farm B.V.B.A. 3550 Heusden-Zolder De Kleenmeulen 3560 Lummen Lieten-Lieten 3560 Lummen Tuinmagazijn Jef Caubergs 3582 Koersel Casters 3600 Genk HORTA uw partner voor tuin en dier 3620 Lanaken HORTA uw partner voor tuin en dier 3630 Maasmechelen Silkens Tuincentrum 3640 Kinrooi HORTA uw partner voor tuin en dier 3650 Rotem De Mulder 3660 Opglabbeek Selifin 3665 As Leyen 3680 Maaseik Miermans B.V.B.A. 3690 Zutendaal HORTA uw partner voor tuin en dier 3700 Tongeren HORTA uw partner voor tuin en dier 3700 Tongeren Landmeters 3700 Lauw De Winkelschuur 3740 Grote-Spouwen Haesen - Dierenspeciaalzaak 3770 Riemst De Hollander 3800 Sint-Truiden Van Brabant 3850 Kozen Van Heukelom 3920 Lommel VFL 3920 Lommel Hendrikx N.V. 3930 Achel HORTA uw partner voor tuin en dier 3930 Hamont-Achel 't Serreke 3945 Ham Lyskens 3960 Gerdingen Tuincenterbree.be Janssen Jos & Kris 3960 Bree Voet 3980 Tessenderlo |