Ecologische wijnbouw en biologische wijnen
Ecologische wijnbouw
Zwavel en koper wordt door biologische en biodynamische wijnbouwers niet als 'chemische gewasbescherming' aanzien, maar is dat natuurlijk wel. Hoewel het voordeel dat deze stoffen geen residuen in de wijn achter laten een belangrijk voordeel is ten opzichte van 'chemische gewasbeschermings-middelen' is de milieubelasting er wel degelijk. De nieuwste generatie chemische gewasbeschermingsmiddelen kent een aantal middelen die minder milieubelastend zijn dan bijvoorbeeld koper, maar deze zijn in de biologische teelt niet toegelaten.
'Wat als ..............' |
Het wijndomein ‘Entre Deux Monts’ in Heuvelland wil inspanningen leveren om zijn uitstoot van broeikasgassen te verminderen. ‘Entre-Deux-Monts’ wil zich laten kennen als een smakelijke, kwaliteitsvolle wijn mét een lage milieu-impact. In het kader daarvan besloten zij om – als eerste stap (meten is weten!) – hun carbon footprint (het aantal broeikasgassen dat ze uitstoten tijdens hun productie) te laten meten door een externe audit.
Het Heuvellandse wijndomein Entre-Deux-Monts werd met dit project verkozen tot winnaar van de innovatiecampagne 2012, georganiseerd door het Innovatiesteunpunt van de Boerenbond. . |
Eigen wijn is gezonderDe wet is niet gelijk voor iedereen. Ongezonde stoffen in de wijn zouden op het etiket vermeld moeten worden.
Niet alle wijn is gezond. Er is immers een probleem; er zijn grote verschillen tussen de wijnwetgevingen van verschillende landen in de wereld. Heel wat nieuwe wijnlanden hebben een heel liberale wetgeving. Voor sommige landen is de wijnbouw economisch zo belangrijk dat zij de export bewust bevorderen door gunstige wetgeving. Nergens ter wereld is de wetgever zo streng voor wijnboeren als bij ons als het over spuiten gaat. In de EU zijn de strengste regels van toepassing, terwijl in sommige andere landen nog bijna alles mag. Deze wijnen worden amper of niet gecontroleerd wanneer zij ingevoerd worden. Enkel het alcoholgehalte lijkt voor onze overheid belangrijk te zijn. Accijnsontvangsten zijn natuurlijk erg belangrijk, maar is de volksgezondheid niet nog belangrijker? Als men zou verplichten om in de wijn aanwezige schadelijke stoffen op het etiket te vermelden zouden heel wat goedkope wijn blijken ongezond te zijn. Uit onderzoek is gebleken dat bij gebruik van sommige, in principe veilige, kunstmeststoffen, in de wijn verbindingen ontstaan die in een chemische reactie met de alcohol kankerverwekkende stoffen doet ontstaan. Omdat het geen toevoegingen zijn hoeven ze niet op het etiket vermeld te worden. Duidelijk is inmiddels dat veel "Nieuwe Wereldwijnen" gebruik maken van de soepele wijnwetgeving die er in deze landen is, en technieken gebruiken die in Europa absoluut verboden zouden zijn. Hierdoor kunnen zij HEEL GOEDKOOP produceren. Deze goedkope wijn wordt door de distributiebedrijven in Europa steeds meer aangeboden aan de consumenten die liever een Chardonnay van € 3,50 den van € 6,- kopen. Onze op kwaliteit gerichte wijnbouwers gebruiken geen kunstmest, en gevaarlijke sproeistoffen zijn in Europa niet toegelaten. Wie onze eigen wijnen drinkt, drinkt gezonde wijn. Ecologie, economie en kwaliteitZijn GMO-wijnstokken ethisch verdedigbaar of zijn hybriden de toekomst? Nu het er naar uit ziet dat de genetica er binnen een aantal jaren in zal slagen om wijndruiven, door in hun dna in te grijpen, resistenter tegen ziektes kan maken, stelt zich de vraag of dit aanvaard zou moeten worden als een aanvaardbare manier tegen het massaal gebruik van sproeistoffen in de wijnbouw. (In Frankrijk: 20% sproeistoffen voor 3 % landbouwgrond) Wat is het alternatief? Hybriden worden vaak als 'de toekomst' voorgesteld. Maar wat zijn de economische gevolgen van een degelijke keuze. Om het geheel nog wat complexer te maken heet ook de Europese regelgeving hierin nog een grote invloed. Zie ook: GMO's reeds in wijn
|