Urban winery
We zien de laatste jaren een opkomst van 'wijnmakerijen' die zelf geen wijngaarden hebben, vaak in de vorm van 'Urban wineries'. Momenteel kopen zij nog vaak druiven in het buitenland aan omdat er bij ons nog maar weinig druiven te koop zijn. 'Wijndruiven-telers' zijn nog uiterst schaars.
In veel centrumsteden ontstaan zogenaamde urban wineries, stads-wijnmakerijen zeg maar. Londen Parijs Brussel en Amsterdam, urban wineries zijn hip. Ontstaan vanuit het idee om collectief druiven uit stadswijngaardjes te vinifieren zijn zij ook steeds meer druiven gaan bij aankopen. Dankzij de Europese wijnwetgeving kan een wijn in België gevinifieerd van buitenlandse wijnen Belgische wijn worden, net zoals Belgische chocolade ook van ingevoerde cacaobonen wordt gemaakt.
WijnenInmiddels hebben deze Uraban wineries al bewezen een meerwaarde te zijn voor onze wijnbouw. Niet alleen worden en vaak heel goede wijnen gemaakt, ook zien we er heel wat vernieuwende ideeën worden gerealiseerd worden. Neem bijvoorbeeld een Nederlandse Riesling van Duitse druiven gevinifieerd op acaciahout. Voor zover bekend is dit een wereldprimeur. Maar nieuw is niet altijd beter, zeker niet in de wereld van de wijn. Maar dit is een uniek en wel zeer geslaagd experiment.
CoöperatiesHoewel in Europa de meeste wijn door coöperaties wordt gemaakt komen we die in België niet, en en Nederland bijna niet, tegen. Toch is het relatief eenvoudig te organiseren. De huidige fruitveilingen zijn coöperaties. Waarom zouden die niet ook een kleine afdeling opstarten om wijndruiven van hun eigen leden tot wijn te verwerken?
Hoewel in Europa de meeste wijn door coöperaties wordt gemaakt komen we die in België niet, en en Nederland bijna niet, tegen.
|