What's in a name
Een goede naam opbouwen is een lange en moeizame weg. Dat is zo voor een merk, maar zeker voor een wijnstreek. Daarom voorziet de wetgever ook strenge reglementering voor wat betreft herkomstbenamingen en dergelijke. De wetgeving laat toe om Belgische bubbels te maken van buitenlandse druiven of wijn op voorwaarde dat de tweede gisting in België gebeurt. Consumenten worden door een handige naamgeving vaak op het verkeerde been gezet.
Er is geen fles Sherry of Port die zonder oorsprongszegel verkocht mag worden. De EU heeft een hele wetgeving rond beschermde herkomstbenamingen in het leven geroepen om dergelijke schandelijke praktijken de kop in te drukken. En toch gebeurt het elke keer opnieuw. 'Je bent pas echt belangrijk wanneer je wordt nagemaakt' hoor je wel eens zeggen. En daar is iets van aan. Het is omdat onze Belgische schuimwijnen een bijzonder goede naam hebben opgebouwd dat mensen de mazen in de wet gebruiken om te profiteren van de inmiddels goede naam en faam van onze wijnen..
Europese wetgeving is zo 'lek als een mandje'
Wanneer ik een schuimwijn maak van buitenlandse druiven, maar de 'champagnisation', tweede gisting op fles, gebeurt in België, mag het product als 'Belgisch' op de markt gebracht worden.