ESCA
Van alle houtziektes is ESCA in onze wijngebieden het grootste gevaar. Of het Haspengouw, Hageland of Heuvelland is, overal komt ESCA voor. In jonge wijngaarden komt ESCA niet voor, maar naarmate onze wijngaarden ouder worden zal het probleem zich meer gaan manifesteren.
Op deze link ..... kunt u informatie vinden over maatregelen die u kunt nemen bij ESCA. Het is evenwel interessant om u hierbij te laten adviseren om uitbreiding van het probleem te voorkomen en te leren hoe deze ziekte zich heeft kunnen manifesteren en welke preventieve maatregelen er kunnen worden genomen.
|
|
'Tijgerbladeren' is de aanduiding die men voor ESCA gebruikt. De verkleuring van de bladeren is opvallend afwijkend van andere ziektes. Er is momenteel veel onderzoek naar ESCA en elk jaar zijn er nieuwe studies die nieuwe inzichten opleveren.
Omdat ESCA in opmars is en jaarlijks nieuwe onderzoeken worden gepresenteerd heb ik er een volledige lezing over samengesteld. Hierbij komen alle onderdelen aan bod. ESCA herkennen, wat te doen en vooral hoe kan ik ESCA voorkomen. Wanneer een wijngaard ook na vijftig jaar gezond en productief is heeft men veel gewonnen. Het is immers in 60% van de wijngaarden van ouder dan 20 jaar dat ESCA aanwezig is.
Onderzoek heeft aangetoond dat de infectie niet al van bij de kweker in de stok aanwezig is. Het verhaal dat je er toch niks aan kunt doen is dus een mythe! Wat nog veel belangrijker is dan de wetenschap dat het niet van bij de kweker in de plant zit is het onderzoek naar de manier waarop de stokken in de wijngaard worden besmet.
De besmetting gebeurt dus in de wijngaard, nadat de stokken geplant zijn, en manifesteert zich vanaf ongeveer 15 jaar. In het merendeel van de wijngaarden (> 59%) van meer dan 25 jaar komt ESCA voor. (Duits onderzoek) |