2015
Benevit Facebook-groepIedereen kan, eventueel met behulp van de Di@gnoPlant Vigne app. van INRA, zelfstandig de diagnose maken en deze waarneming in de Benevit Facebook-groep posten. Het netwerk omvat momenteel rond 300 wijnbouwers.
deelnemen |
Di@gnoPlant VigneEen heel handige app van het INRA om gratis te downloaden voor je smartphone. Meer info op .....................
|
2014
|
Waarnemingen- en waarschuwingsysteemOok België heeft in navolging van andere Europese wijnbouwlanden een systeem van waarnemingen en waarschuwingen operationeel. Het netwerk van automatische weerstations dat momenteel voor de fruitteelt zorgt voor de input van data voor computermodellen. De computermodellen zijn in andere wijnbouwlanden ontwikkeld en inmiddels veel gebruikt. Nu stelt zich het probleem van de kosten. Met het geringe aantal professionele wijnbouwers en de hoge licentiekosten per aangesloten weerstation zullen er slechts enkele weerstations gekoppeld worden. Welke wijnbouwer gaat zijn gewasbescherming laten afhangen van een weerstation dat 20 km verder gelegen is?
|
Welke wijnbouwer gaat zijn gewasbescherming laten af hangen van een weerstation dat 20 km verder gelegen is? Een simpel onderzoek toont aan dat dit onbetrouwbaar is.
|
Wijnbouwers moeten gaan betalen voor waar zij gratis recht op hebben.Met de invoering van de IPM zijn de lidstaten door de EU verplicht om hun wijnbouwers de informatie te geven om deze IPM ook te kunnen toepassen. België doet dit niet en stuurt de rekening naar de wijnboeren voor een ontoereikend netwerk. In de andere landen die het VitiMeteo-netwerk gebruiken worden de gegevens gratis op het internet beschikbaar gesteld. Men kan er zelfs gratis de bespuitingen tegen meeldauw berekenen, rekening houdend met wanneer men met welk product gespoten heeft.
|
|
2013 en eerder
PCFruit is de perfecte instelling om het kenniscentrum onder te brengen
De huidige weerstations zijn er 'klaar voor'.
Enkel de computermodellen moeten gekoppeld worden.
Eerste "waarschuwingsberichten voor wijnbouw" van PC Fruit werden in april 2012 verstuurd.
|
EU verplichtingEuropa legt ons met ingang van 1.1.2014 de IPM-richtlijn op. Deze heeft een grote impact op onze wijnbouw. De EU richtlijn 2009/128/EC van 21 Oktober 2009, Invoering IPM (Integrated Pest Management) verplicht ons tot het nemen van maatregelen om te komen tot een duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
EU richtlijn: 'Iedere land- en tuinbouwer binnen Europa is verplicht om tegen 2014 de IPM-principes op zijn bedrijf toe te passen', maar de richtlijn zegt ook dat de lidstaten om de 'nodige informatie / middelen' ter beschikking moeten te stellen; Artikel 14.2. De lidstaten scheppen de noodzakelijke voorwaarden, of verlenen steun daartoe, voor het in de praktijk brengen van geïntegreerde gewasbescherming. Met name zorgen zij ervoor dat professionele gebruikers kunnen beschikken over informatie en instrumenten voor de bewaking van schadelijke organismen en besluitvorming, alsook over adviesdiensten voor geïntegreerde gewasbescherming. Dit vertaald zich in een 'waarnemingen- en waarschuwingsysteem' waarbij de reeds bestaande weerstations, en eventueel bijkomende, worden ingeschakeld. In de belangrijke ons omringende wijnlanden zijn informaticasystemen operationeel die perfect als voorbeeld kunnen dienen. Het systeem moet natuurlijk wel nog geïmplementeerd worden op een computerplatform. http://wijnbouw.weebly.com/ipm.html
Wijnbouw, of liever de druiventeelt in open lucht, vraagt om bijzondere aandacht. Ook zijn gewasbeschermingsproblematiek en het implementeren van de principes van de geïntegreerde teelt zaken die bijzondere aandacht vragen. Hierbij is deskundige ondersteuning onmisbaar voor de uitbouw van de wijnbouwsector. Kennis van de druiventeelt heeft zijn eigen problematiek en vereist internationale contacten met de ons omringende wijnbouwlanden om up-to-date te blijven. Maar vooral de communicatie met wijnbouwers, opleidingen en beroepsorganisaties is van bijzonder groot beleng om een goede doorstroming van de kennis te garanderen.
EU teksten De richtlijn 2009/128 waarin het duurzaam gebruik van pesticiden bepaald wordt en die moet omgezet worden in nationale wetgeving: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:309:0071:0086:NL:PDF De Verordening 1107/2009 die het op de markt brengen van bestrijdingsmiddelen in de Europese Unie regelt: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:309:0001:0050:NL:PDF |
Waarnemingen vormen de basis van IPM en gewasbescherming.
|
|