Biodynamisch zonder koper?
Biodynamische wijnbouw maakt naast het gebruik van bd-preparaten ook gebruik van zwavel en koper. Koper is natuurlijk ook niet goed, dus zijn er mensen die het ook zonder koper willen doen. Is dat mogelijk?
Er zijn meerdere wijnbouwers die biologisch, biodynamisch of zelfs biodynamisch zonder koper werken. Het principe om geen chemische middelen te gebruiken en maximaal in te zetten op het versterken van de planten en hun weerstand te maximaliseren is het uitgangspunt. Indien men zonder preventieve middelen tegen valse meeldauw werkt is het een groot risico. In een jonge wijngaard zonder infectieverleden kan het lukken wanneer er geen infectiedruk is. Maar dat wil nog niet zeggen dat men met 'alternatieve middelen' de planten afdoende beschermt indien er grote infectiedruk optreed. Men moet de vinger aan de pols houden en indien nodig toch met gewasbeschermingsmiddelen behandelen. Is er dan al een serieuze infectie volstaan preventieve middelen niet meer. Dan moet men afscheid nemen van 'bio' of een zware aantasting voor lief nemen. Dit kan verlies van een deel van de oogst betekenen en de planten verzwakken.
|
Infectiedruk
Ik kom wel eens in een wijngaard waar in het geheel niet wordt gespoten en waar toch alles gezond is. Wanneer deze wijnbouwer biodynamisch en zonder koper zou hebben gewerkt zou hij zeggen: "zie je wel dat het mogelijk is!" Dit is natuurlijk geen bewijs. Alles hangt af van de infectiedruk. In jaren waarin er amper of geen infecties met Valse meeldauw zijn kun je uiteraard perfect zonder preventieve gewasbescherming. Maar wat wanneer de infectiedruk zoals in het voorjaar van 2016 erg hoog is.
|
Infectie van bloei en jonge trossen in 2016
Preventie is nodig
Of men biologisch, biodynamisch of met chemische middelen werkt is een keuze van de wijnbouwer. Maar wanneer er sprake van infectiedruk is moet men preventieve gewasbescherming toepassen. Indien er een zware infectie is opgetreden zal men curatief moeten spuiten, en dan is biologisch of biodynamisch niet meer mogelijk.
FosfonatenFosfonaten komen terug in beeld, maar nu als gewas-beschermings-middel. Meer info ....................
|