Wijnbouwer in bijberoep
Veel wijnbouwers die als hobby zijn gestart evolueren later naar 'wijnbouwer in bijberoep'. Ook wanneer het geen hoofdberoep is gelden de strengere regels voor professionelen. Een voordeel is wel dat men dan, na het volgen van een opleiding, een Fytolicentie kan bekomen en men professionele gewasbeschermingsmiddelen mag gebruiken, hetgeen voor een hobby-wijnbouwer niet mogelijk is. Ook kan men de kosten fiscaal inbrengen.
Welke stappen kun je ondernemen wanneer je overweegt om met wijndruiven te beginnen.
- Vraag deskundig advies over de geschiktheid van het perceel
- Doe een grondanalyse
- Volg een goede opleiding
- Plant een proefwijngaard aan
- Vraag deskundig advies over de geschiktheid van het perceel
- Doe een grondanalyse
- Volg een goede opleiding
- Plant een proefwijngaard aan
Voedselveiligheid en accijnzen
Wanneer men wijn 'in vrij verkeer' brengt, zelfs wanneer men de wijn gratis aan de buren geeft, moet voldoen aan de voorwaarden van voedselveiligheid. Men moet dan ook voldoen aan de voorwaarden die door het FAVV worden gesteld. Met name aan de wijnmakerij worden dan strengen eisen gesteld. Wanneer men verkoopt moet uiteraard ook de accijnzen zijn deel hebben. Om boetes te vermijden kan best op voorhand een en ander regelen.
Een VZW
Men kan ook een VZW oprichten. Deze komt wel in aanmerking voor een Fytolicentie. Een Fytolicentie is altijd op persoonlijke naam van de persoon die de opleiding heeft gevolgd, maar enkel professionelen, dus ook in bijberoep, komen hiervoor in aanmerking.