Bodemstalen nemen
Het beste neem je bodemstalen van de teeltaarde en de ondergrond. Indien er meerdere verschillende lagen zijn is het interessant om van elke laag een staal te nemen.
AnalyseDe bodemstalen kun je het best laten analyseren bij een gespecialiseerd laboratorium zoals de Bodemkundige Dienst van België of Eurofins Geef dan aan dat het voor wijnbouw is en men zal er met het geven van de adviezen rekening mee houden wat de streefwaarden betreft.
De resultaten vormen een belangrijke bron van informatie. Zowel voor wat de voorbereidende werkzaamheden betreft als voor de keuze van het plantgoed.
Druivendoosje
De BDB heeft een heel eenvoudige oplossing om een bodemanalyse te laten doen, het "Druivendoosje".
Meer informatie over het Druivendoosje en bestellen. € 81.30 (incl. BTW) (prijs 2022) |
BemestingsadviesBodemanalyses met bemestingsadvies gaan er, zelfs wanneer stikstof en fosfor al te hoog is, van uit dat het bemestingsadvies er op gericht moet zijn zo veel mogelijk mest te kunnen uitrijden. Een 'standaard bemestingsadvies' moet dus deskundig worden geïnterpreteerd. Op de eerste plaats gaat men er van uit dat de teelt maximaal in omvang is. Bij wijnbouw rekent men met cijfers die gebaseerd zijn op een rendement van meer dan 10 hl/ha, terwijl dat bij ons vrijwel altijd minder dan de helft is. Bovendien wordt er geen rekening gehouden met het in de wijngaard blijven c;q. terugkeren van bladeren, snoeihout, persresten etc. Wanneer men daar nog eens bij neemt dat kwaliteitswijn een arme bodem vraagt en de behoefte schromelijk overschat is, dan zal een gecorrigeerd bemestingsadvies er helemaal anders uit zien. Meer info.
|
Welke planten
Een bodemanalyse is onmisbaar bij de keuze van het plantgoed. Niet alle druiven worden rijp in ons klimaat maar ook niet alle stokken zijn geschikt voor onze bodem. De juiste keuze is bepalend voor het slagen van het project en een van de belangrijkste factoren die de kwaliteit van de wijn zullen bepalen. Voor advies kunt u contact opnemen.
|