Stokken op maatOnze bodemomstandigheden zijn veelal anders dan wat in de meeste Duitse en Franse gebieden wordt aangetroffen. Dat er dus aangepast plantmateriaal nodig is spreekt voor zich. Nu kan men planten 'op maat' laten maken om in het voorjaar van 2017 te planten.
BeschikbaarheidIn onze regionen hebben we vaak te maken met erg rijke, groeikrachtige, bodems die een temperende onderstam vragen wanneer met een goede kwaliteit wil maken of een krachtige onderstam, anders dan SO4 wanneer men op zandgrond zit. Natuurlijk heeft men een variëteit in gedachten. De gewenste combinatie is vaak bij de kwekers niet voorradig.
Your browser does not support viewing this document. Click here to download the document.
ZoektochtBij de zoektocht naar het gewenste plantmateriaal kunnen wij behulpzaam zijn. Maar er is nooit een garantie dat men de stokken die men graag wil planten ook gaat vinden.
MaatwerkIn samenwerking met een belangrijke producent van plantmateriaal ontwikkelen wij nieuw en aangepast plantmateriaal voor België en Nederland. De bestellingen hiervoor moeten in principe in januari geplaatst worden. Hierbij denken we onder meer aan 125AA, 3309C en Gravesac als onderstam voor 'ongebruikelijke' variëteiten. Een Gamay op 125AA of een Cabernet Dorsa op 3309C behoren namelijk niet tot de klassieke combinaties.
ZandgrondZandgronden kennen heel wat problemen bij het kiezen van de juiste onderstokken door de lage kationenuitwisselingscapaciteit van de bovendien veelal mineraalarme grond. Wanneer dan ook nog eens de pH laag en het vochtgehalte hoog is kan een SO4 problemen geven.
Rijke bodemEen heel ander probleem is een rijke voedzame bodem. 'De beste wijn komt van de armste grond' wordt wel eens gezegd. Er zit een bron van waarheid in. Op arme grond is de groeikracht laag en kan men hogere plantdichtheden realiseren. Maar ook door de juiste keuze van de onderstam kan men hogere plantdichtheden zonder te hoge snoeigewichten realiseren. Ook hiervoor is aangepast plantmateriaal nodig.
'Neuzuchtungen' - nieuwe variëteitenEr worden voortdurend nieuwe stokken gekweekt. Dat kunnen nieuwe kruisingen, al dan niet hybriden, zijn, maar ook nieuwe klonen. Op deze manier probeert men de ziekte- of schimmelgevoeligheid te verlagen of smaakkwaliteiten van de toekomstige wijn te verbeteren. Ook deze druiven vragen een aan de grond en teeltobjectieven aangepaste onderstam die voor onze bodem niet altijd standaard gemaakt wordt.
|