Het wordt stilaan steeds meer duidelijk dat de zogenaamde 'nieuwe rassen' veelal niet zijn wat men ervan beweert, de oorsprong van planten is soms dubieus, stambomen zijn incorrect en classificaties foutief. Dit alles om de Europese wetgeving te kunnen omzeilen. De EU laat het er niet bij zitten en heeft de controle op wettelijk beschermde herkomstbenamingen naar zich toe getrokken. België wordt teruggefloten en zal zijn wetgeving moeten bijstellen. Hybriden rooien of omenten zal wellicht verplicht worden in de toekomst. Wie toch PiWi's wil aanplanten vraagt best een schriftelijke garantie voor 25 jaar dat men niet verplicht zal worden om te rooien, op straffe van schadevergoeding.
Erkenning van een nieuwe variëteitWanneer iemand een nieuwe druif ontwikkeld is deze nog niet automatisch een nieuwe variëteit. De nieuwe plant moet eerst als een nieuw 'gewas' erkend worden. Deze erkernning is een nationale bevoegdheid. Elk land doet dit autonoom, enkel beperkt door het verdrag dat men elkaars intellectuele eigendommen respecteert. Het CPVO en UPOV registreren deze intellectuele eigendommen, en de lidstaten respecteren deze.
DUS - Voorwaarden voor de erkenning van een gewasDe voorwaarden voor de erkenning van een nieuw gewas zijn:
- D Distinct; dat de variëteit anders is dan andere ten tijde van de aanvraag gekende variëteiten. - U Uniform; dat de variëteit voldoende uniform is. - S Stable; dat de variëteit voldoende stabiel is. |
Wederzijdse erkenning
Binnen de EU respecteren de landen in principe elkaars erkenningen van gewassen. België of Nederland kan dus door het Bundessortamt in Duitsland als Vitis vinifera geregistreerde PiWi's als Vitis vinifera beschouwen en deze in een BOB aanvaarden. Men kan echter ook, aangezien de stamboom van de PiWi's gekend is en deze niet 'raszuiver' zijn, op basis van de EU-definitie uit een BOB weigeren. Het CPVO, het Europees Communautair Bureau voor Plantenrassen, ziet toe op het respecteren van de kwekersrechten binnen Europa.