Wijngaardbeheer
'Wijn wordt gemaakt in de wijngaard' dat is niet zo maar een gezegde, het wijngaardbeheer is effectief de meest bepalende factor. Natuurlijk denkt iedereen aan de keuze van de stokken maar er is veel meer. Plantdichtheid en geleiding zijn zaken die al van bij de aanleg van de wijngaard worden bepaald voor de toekomst. En deze keuze is veel complexer dan men op het eerste gezicht zou zeggen. De keuze van plantgoed en geleiding moet zijn afgestemd op de beoogde rendementen. En er is veel meer. De keuze tussen chemische gewasbescherming of biologische/biodynamische gewasbescherming heeft verregaande consequenties voor het bodemleven en daarmee voor de terroir-expressie. Maar ook of men met endogene gisten kan werken is grotendeels van de gewasbescherming afhankelijk.
"Liefst werk ik biologisch" is een veel gehoorde opmerking. Maar realiseert men zich wel voldoende wat dat wil zeggen? Zonder synthetische middelen werken is een grote uitdaging, maar is niet gemakkelijk. En met 'schimmel tolerante druiven' is de kwaliteit die men kan maken beperkt. En wat doen we in de kelder? Gaan we heel technisch te werk of zo veel mogelijk natuurlijk? Ook hier zullen veel mensen de voorkeur geven aan het tweede. Maar om met endogene gisten te kunnen werken moeten we in de wijngaard zorgen voor een rijpe gezonde oogst. Ook moet het wijngaard-beheer hierop worden afgestemd. Je kunt voor 'gemakkelijkere' druiven kiezen en vervolgens alles in het werk stellen om een fantastische wijn te maken, maar beter dan het potentieel van de druiven zal de wijn nooit worden.
Het wijngaardbeheer bestaat uit bodembeheer, loofwandbeheer en gewasbescherming. En deze drie onderdelen kennen veel onderlinge relaties.
GewasbeschermingDe gewasbeschermingsproblematiek is al erg ingewikkeld en met de verplichte invoering van de IPM nog complexer geworden. Naast de problemen met schimmelinfecties zijn er nog de insecten die ernstige schade kunnen toebrengen.
Japanse kersen-fruitvliegDe Japanse kersen-fruitvlieg heeft in 2014 fors toegeslagen. In 2015 viel het allemaal erg mee, maar als gevolg van de zachte winter is het heel goed mogelijk dat de problemen dit jaar weer groot zullen zijn. Meer info.
Bladrollers en trosrupsenEcht grote problemen komen bij ons weinig voor. Monitoren is echter altijd aan te raden. Meer info.
|
Jonge stokken sterfteHet gebeurt geregeld dat er buitensporig veel sterfte bij een jonge aanplant is. Meer informatie over jonge stokken sterfte.
Stammen poetsenIn het kader van de toepassing van IPM-principes is het inzetten van ontbladeringsmiddelen geen optie. Dan blijft het "borstelen" als enige optie over. Dit kan uiteraard met de hand, of letterlijk met een borstel, maar machinaal is dit een van de voor grotere wijngaarden zeker een optie om de werkdruk te verlagen zonder kwalitatief daarvoor te moeten inboeten. Ook naar bodemleven en milieu is dit natuurlijk te verkiezen boven spuiten. Meer over 'stammen poetsen'.
Normaal beheer en problemenHet normale beheer is een keuze die bepaald wordt bij de aanleg van de wijngaard en kan in de toekomst nog wel wat worden bijgesteld, maar deze is grotendeels bepaald.
BodembeheerHet bodembeheer is uiterst belangrijk en kent heel veel mogelijkheden. Er is hierbij geen 'juiste' manier. Alles is afhankelijk van bodem, stokken, beoogde wijn, arbeidsintensiviteit, beschikbare machines en voorkeuren van de wijnbouwer.
PreventieZiektepreventie is veel belangrijker dan de meeste wijnbouwers zich realiseren. Het beheer vandaag heeft een grote invloed op de mogelijke toekomstige ontwikkeling van o.a. houtziektes zoals ESCA.
Advies |
Er kunnen heel wat problemen optreden in de wijngaard. Deze kunnen ernstig uitzien maar redelijk onschuldig zijn, maar ook onschuldig uitzien en ernstige problemen (gaan) vormen.
ESCA
|