GewasbeschermingSamen met het gebruik van sulfiet zijn gewasbeschermingsmiddelen de meest kritisch bekeken middelen in de wijnbouw. Om de een of andere rede is de consument er super gevoelig voor. Dit heeft geresulteerd in stromingen als 'biologische', 'biodynamische' en zelfs 'natuurwijnen'. Voor een wijnbouwer is het dan ook een van de belangrijkste keuzes. Zowel voor de aanplant, de teelt, de vinificatie als de commercialisering van zijn wijn. Daar komen dan in de laatste jaren ook steeds meer milieu- en andere maatregelen van de overheid bij.
|
Wat verstaat men onder duurzame ontwikkeling
|
Gewasbescherming
In het einde van de 19e eeuw zijn er enkele schimmelziektes uit Amerika naar Europa gekomen die de wijnbouw volledig hebben veranderd. Nadat op het probleem van de druifluis, een Amerikaanse 'druiven-bladluis' waartegen de Europese druiven niet bestand zijn, door het gebruik van resistente onderstammen onder controle was, waaiden de echte en valse meeldauw letterlijk over de Europese wijnvelden. Tot op de dag van vandaag is het een groot probleem. Onze wijndruiven moeten met gewasbeschermingsmiddelen tegen deze schimmels worden beschermd. Het gebruik van deze sproeistoffen wordt steeds meer aan wettelijke regels onderworpen. Dit maakt het voor de wijnbouwer veel complexer dan dat het tot voor kort was.
|
|
Opleiding
Een tuin aanleggen gaat zonder opleiding, een wijngaard niet. Het is aangewezen om de opleiding wijnbouwer/wijnmaker bij Syntra te volgen om de aanleg en het beheer goed te kunnen doen. Het is een tweejarige opleiding in avondonderwijs die men in Hasselt, Leuven, Gent en Ieper kan volgen. Indien u privé een opleiding wil volgen of op individuele basis begeleiding en advies verkiest kunt u best even contact opnemen.
Professioneel of hobby
Als gevolg van de Europese verplichting om IPM (Integrated Pest Management) toe te passen is het voor het gebruik van professionele gewasbeschermingsmiddelen verplicht om een Fytolicentie te hebben. Voor de hobby-wijnbouwer staan enkel nog de vrij verkrijgbare middelen ter beschikking. Dat maakt het er niet gemakkelijker op. Men zal enkel met preventieve middelen mogen werken en niet langer curatieve middelen te beschikking hebben. Dit maakt de noodzaak om goed te zijn opgeleid nog groter. Helaas zijn de PiWi's, de zogenaamde schimmelresistente stokken, niet volledig resistent. Ook deze stokken vragen veel aandacht wat gewasbescherming betreft. Ook hiervoor is een goede scholing onontbeerlijk.
|