Een startende wijnbouwer contacteerde mij onlangs voor advies. Toen ik hem vroeg waarom hij naar mij kwam kreeg ik het volgende antwoord: "Ik wil een wijngaard gaan aanleggen en ben meerdere Nederlandse wijndomeinen gaan bezoeken, en heb er uiteraard ook wijnen gekocht. Na er een hele hoop geproefd te hebben weigert mijn vrouw nog wijn te proeven als die van die vreselijke druiven gemaakt is. Voor mij is één ding duidelijk; enkel klassieke rassen!"
Zijn hybriden een optie?Veel mensen zijn aangetrokken tot de 'nieuwe rassen' die 'beter bestand' zouden zijn tegen de schimmelziektes. Men verwacht echter veel te veel voordelen en onderschat de nadelen van deze stokken. De 'verminderde gevoeligheid' is zeer beperkt, volgens huidige ervaringen tijdelijk, en nieuwe schimmelstammen 'omzeilen' deze resistentie meer en meer. De economische realiteit is helaas dat men er geen economisch aantrekkelijk project op kan baseren.
SchimmelziektesTijdens een studiedag wijnbouw waarbij er speciaal aandacht werd besteed aan Valse meeldauw was uit Italië Dr. Pertot, een specialiste op dit gebied, een uiteenzetting komen geven. Uiteraard werd de vraag gesteld of 'moderne rassen' geen oplossing zouden kunnen bieden. Het standpunt van Dr. Pertot was duidelijk; de resistentie neemt na verloop van tijd af en wanneer men minder spuit tegen valse meeldauw krijgt men last van Phomopsis en moet men daartegen weer gaan spuiten. "PiWi's zijn geen oplossing".
WijnkwaliteitAls PiWi's wijn van een goede kwaliteit zouden kunnen voortbrengen, waarom wil men dan door leugen en bedrog deze druiven een BOB-status toekennen? PiWi's zijn gemakkelijker in de wijngaard en daardoor goedkoper dan wijndruiven. Dat heeft veel voordelen voor de wijnbouwer,met name de kostprijs en het gemak, maar ze hebben maar één nadeel; de wijn is niet te drinken.
|
PiWi international![]() Om de PiWi-rassen te promoten is de organisatie PiWi International opgericht. Alle argumenten worden gebruikt. Waar of niet, zelfs de naam Cabernet wordt gegeven aan druiven die helemaal niks met Cabernet te maken hebben. (zie Cabernet Cantor)
Meer info. op: www.piwi-international.org/ "Neuere Züchtungen (nach 1950) sind sehr komplex und es können auch asiatische Arten beteiligt sein. Sie sind das Ergebnis eines über Jahrzehnte währenden Züchtungsprozesses, in dessen Verlauf mehrfache Rückkreuzungen mit Kultursorten erfolgten." klint het op hun site.
|
Octrooi
|
De ontwikkelaar van de nieuwe druif heeft het octrooi in handen en de rechten hiervan, voor de kweek van stokken, verkocht aan een of meerdere kwekers die deze stokken exclusief mogen produceren. Alle andere kwekers zijn voor deze stokken op een van deze kweekers aangewezen. Zij mogen ze zelf niet kweken.
|
Duitse vereniging van kwekers van druivenstokkenPCFruit lijkt de PiWi's nog steeds te propageren“Bijna de helft van het Belgisch areaal is chardonnay. Dat is historisch gegroeid, mede door het gebrek aan kennis in de beginjaren.” ……. “Daarnaast wordt bij ons o.a. ook cabernet cortis en souvignier gris geteeld, druiven met een hoge opbrengst en een mooie diepgang qua smaak. Verder heb je bijvoorbeeld nog solaris, een druif die heel snel rijp is en dus een veilige keuze is.” aldus Kris Vandenwyngaert van PCFruit in een interview in VILT (januari 2018)
Deze bewering is historisch volledig onjuist en gaat volledig voorbij aan de nadelen van de hier gepropageerde hybriden. |
new varieties cannot rival the classics |