Een startende wijnbouwer contacteerde mij onlangs voor advies. Toen ik hem vroeg waarom hij naar mij kwam kreeg ik het volgende antwoord: "Ik wil een wijngaard gaan aanleggen en ben meerdere Nederlandse wijndomeinen gaan bezoeken, en heb er uiteraard ook wijnen gekocht. Na er een hele hoop geproefd te hebben weigert mijn vrouw nog wijn te proeven als die van die vreselijke druiven gemaakt is. Voor mij is één ding duidelijk; enkel klassieke rassen!"
Zijn hybriden een optie?Veel mensen zijn aangetrokken tot de 'nieuwe rassen' die 'beter bestand' zouden zijn tegen de schimmelziektes. Men verwacht echter veel te veel voordelen en onderschat de nadelen van deze stokken. De 'verminderde gevoeligheid' is zeer beperkt, volgens huidige ervaringen tijdelijk, en nieuwe schimmelstammen 'omzeilen' deze resistentie meer en meer. De economische realiteit is helaas dat men er geen economisch aantrekkelijk project op kan baseren.
SchimmelziektesTijdens een studiedag wijnbouw waarbij er speciaal aandacht werd besteed aan Valse meeldauw was uit Italië Dr. Pertot, een specialiste op dit gebied, een uiteenzetting komen geven. Uiteraard werd de vraag gesteld of 'moderne rassen' geen oplossing zouden kunnen bieden. Het standpunt van Dr. Pertot was duidelijk; de resistentie neemt na verloop van tijd af en wanneer men minder spuit tegen valse meeldauw krijgt men last van Phomopsis en moet men daartegen weer gaan spuiten. "PiWi's zijn geen oplossing".
Ervaring van een Belgische wijnbouwer:
Inderdaad, ik heb 1 perceel met cantor, cortis en Phoenix waar in nagenoeg niets spuit van chemie, in de 25 jaar, zelfs geen cu of s, 1 maal valse meeldauw gehad op Phoenix, ligt volledig afgelegen in een weide. In cantor t’s kerner, acolon, pinot noir, chardo, al zwaardere infectie gezien van echte meeldauw dan op vitis vinifera, niettegenstaande die werden meegespoten, had ik nog nooit gezien... conclusie : schimmeltolerant kan een beperkte infectiedruk aan, maar bezwijkt bij hoge druk van buitenuit... de laatste jaren zien we dit ook op solaris (echte meeldauw), johanitter en regent zijn bij hoge druk van valse meeldauw even gevoelig dan vitis vinifera, de tolerantie houdt enkel stand bij lage druk (minder sporulatie), maar moet veelal het onderspit delven bij hoge druk, zeker van buitenuit. |
WijnkwaliteitAls PiWi's wijn van een goede kwaliteit zouden kunnen voortbrengen, waarom wil men dan door leugen en bedrog deze druiven een BOB-status toekennen? PiWi's zijn gemakkelijker in de wijngaard en daardoor goedkoper dan wijndruiven. Dat heeft veel voordelen voor de wijnbouwer,met name de kostprijs en het gemak, maar ze hebben maar één nadeel; de wijn is niet te drinken.
Foxy verklaardValentin Blattner zegt: "smaak is geen criterium". Hij legt verder uit dat als het maar 'anders' en 'herkenbaar' is de mensen dat positief zullen beoordelen. "Anders en herkenbaar" zijn de PiWi's zeker.
|
Hybride, PiWi, 'nieuwe rassen', klassieke variëteiten, Interspecifieke rassen. Wat is dat allemaal?U wil graag weten hoe het allemaal in elkaar steekt? Kom dan een keer naar een lezing over dit onderwerp.
Ooit kwam een bekende Nederlandse PiWi-wijnbouwer bij mijn vader op Wijnkasteel Genoels-Elderen. Overtuigd van zijn groot gelijk en met een Hollandse grote mond kwam hij mijn vader op zijn eigen wijndomein even duidelijk maken dat hij er allemaal helemaal niks van begreep. Hij zei letterlijk: "Ik begrijp niet hoe je zo dom kunt zijn om nog klassieke druiven aan te planten." Toen mijn vader repliceerde "omdat ik van die druiven van jou geen fatsoenlijke wijn kan maken" was hij beledigd en is hij kwaad weg gelopen.
|
PiWi internationalOm de PiWi-rassen te promoten is de organisatie PiWi International opgericht. Alle argumenten worden gebruikt. Waar of niet, zelfs de naam Cabernet wordt gegeven aan druiven die helemaal niks met Cabernet te maken hebben. (zie Cabernet Cantor)
Meer info. op: www.piwi-international.org/ "Neuere Züchtungen (nach 1950) sind sehr komplex und es können auch asiatische Arten beteiligt sein. Sie sind das Ergebnis eines über Jahrzehnte währenden Züchtungsprozesses, in dessen Verlauf mehrfache Rückkreuzungen mit Kultursorten erfolgten." klint het op hun site.
|
Octrooi
|
De ontwikkelaar van de nieuwe druif heeft het octrooi in handen en de rechten hiervan, voor de kweek van stokken, verkocht aan een of meerdere kwekers die deze stokken exclusief mogen produceren. Alle andere kwekers zijn voor deze stokken op een van deze kweekers aangewezen. Zij mogen ze zelf niet kweken.
|
Duitse vereniging van kwekers van druivenstokkenPCFruit lijkt de PiWi's nog steeds te propageren“Bijna de helft van het Belgisch areaal is chardonnay. Dat is historisch gegroeid, mede door het gebrek aan kennis in de beginjaren.” ……. “Daarnaast wordt bij ons o.a. ook cabernet cortis en souvignier gris geteeld, druiven met een hoge opbrengst en een mooie diepgang qua smaak. Verder heb je bijvoorbeeld nog solaris, een druif die heel snel rijp is en dus een veilige keuze is.” aldus Kris Vandenwyngaert van PCFruit in een interview in VILT (januari 2018)
Deze bewering is historisch volledig onjuist en gaat volledig voorbij aan de nadelen van de hier gepropageerde hybriden. |
new varieties cannot rival the classics |