Wijnbouw in LimburgIn Limburg keerde de wijnbouwcultuur als eerste terug. In Borgloon en op de hellingen langs de Maas werden in de jaren zestig opnieuw de eerste wijngaarden aangeplant. (meer over Limburgse wijndomeinen) Inmiddels zijn er de grootste wijndomeinen en internationaal gelauwerde wijnen te vinden. En er komen er steeds meer bij. Veel van deze wijndomeinen kunnen worden bezocht, hetgeen het toerisme een extra impuls geeft.
DruivenkeuzeWe zien dat de meeste Limburgse wijndomeinen kiezen voor kwaliteit, en dus voor klassieke druiven als Chardonnay, Auxerrois, Pinot blanc, Pinot gris en natuurlijk Pinot noir.
Extra troef voor de gastronomieDe ruime keuze aan goede wijnen uit de eigen streek zijn een extra troef voor de gastonomie. Wanneer de bekendheid stijgt zal de interesse onder het brede publiek ook toenemen. Gezien het nog steeds geringe volume wijn dat beschikbaar is zullen veel bezoekers, zeker toeristen, de kans aangrijpen om deze wijnen te proeven.
Streekgastronomie en streekwijnen
|
1964 keert de wijnbouw in Limburg terug
Opleidingen wijnbouwer in LimburgEr zijn meerder mogelijkheden om zich te vormen.
Syntra Limburg richt jaarlijks de opleiding wijnbouwer / wijnmaker in. Diploma erkend als vak-bekwaamheid door Vlaamse overheid.
BeNeVit opleiding op maatEr bestaat ook de mogelijkheid om een privé opleiding op maat te volgen. Meer info .....
|
Wijngaardeniers mergellandDe Nederlands Limburgse wijngaardeniers in het Mergelland hebben zich verenigd. Momenteel is er een aanvraag voor een BOB Mergelland.
Confrérie des Chevaliers du Vin LimbourgeoisDe Confrérie des Chevaliers du Vin Limbourgeois verenigt wijnbouwers uit de beide Limburgen.
http://www.limburgsewijn.com/ Intensief werkDat het niet altijd even gemakkelijk is om als wijnboer aan de slag te gaan, weet ook Geurt van Rennes, docent wijnbouw bij Syntra. "Een van de grote struikelblokken is het feit dat het zeker vier à vijf jaar duurt voor je effectief wijn kan gaan verkopen. In die eerste jaren moet je meteen heel erg intensief bezig zijn met het onderhoud van je wijngaard. Op het moment dat je dan uiteindelijk kan beginnen met het verkopen van wijn, moet je eerst nog de kosten van de afgelopen jaren terugverdienen. Dat wil zeggen dat je makkelijk tien jaar bezig bent, vooraleer je aan winst kan denken. Wijnbouw vraagt veel aandacht, tijd en investeringen en daar knelt soms het schoentje. Als je niet echt gepassioneerd bent door wijn, hou je het niet vol."
NAC wijnbouwerHet NAC organiseert ook een opleiding wijnbouwer. Deze opleiding neemt slechts 60 uur in beslag, maar geeft een goed beeld van wat wijnbouw zoal omhelst.
Meer info ....... |