Fosfaatvervuiling
We hebben in Vlaanderen een probleem met fosfaat-vervuiling van de bodem. Fosfor spoelt immers niet uit in de bodem en stapelt zich op in de bewortelde zone. De oorzaak is dat we onze akkers veelal niet gebruiken om er iets op te verbouwen, en in de mate dat nodig is deze akker bemesten, maar dat we de akker 'misbruiken' om er maximaal mest op uit te rijden. De teelt dient dan enkel om zo veel mogelijk deze mest te verbruiken. We misbruiken onze grond om goedkoop van de mestoverschotten, afkomstig van de intensieve veeteelt, af te geraken. In plaats van de grond te bemesten zijn we hem met mest aan het vervuilen. We kennen de hoogste fosfaatwaardes van heel Europa en vervuilen onze bodem en door afspoeling ook veelal onze waterlopen, en voor de expansie van onze wijnbouw is deze accumulatie van fosfor in de bodem ook een heel slechte zaak.
Onbegrijpelijk bemestingsadvies
Ondanks mestactieplannen zijn de bemestingsadviezen van bijvoorbeeld de BDB niet gericht op de behoefte van de teelt maar op de behoefte om zo veel als wettelijk toegelaten mest uit te rijden. We vervuilen onze grond en 'breken onze terroir af'.
De maximale opname van fosfaat door de druivelaar bedraagt amper meer dan 25 kg per hectare. Hiervan keert bijna de helft terug in de vorm van snoeihout en bladeren. Wanneer ook persresten, gist en bezinksel terug de wijngaard worden gevoerd gaat jaarlijks per 105 hl wijn slechts 2 kg fosfaat effectief uit de wijngaard.
|
Het bemestingsadvies van de BDB voor een grond met reeds een te hoog fosfaatgehalte, nog eens een fosfaatgift van 30 kg fosfaat per hectare, is onbegrijpelijk. Dit is geen bemestingsadvies voor 'druiven in open lucht' maar een advies om zo veel als wettelijk toegestaan mest uit te rijden. Dit is geen bemestingsadvies voor een wijnbouwer, dit is een advies voor een veeboer om maximaal mest te kunnen uitrijden.
|
Hoge fosfaatwaarde is slecht voor de wijnbouw
"Anders dan stikstof spoelt fosfor niet uit, maar stapelt het zich op in de bodem. Dat is onwenselijk met het oog op de waterkwaliteit zodat krappe bemestingsnormen de landbouwgewassen verplichten om de bodemvoorraad aan te spreken. Specifiek voor wijnbouw is accumulatie van fosfor in de bodem ook teeltkundig een slechte zaak. Onderzoek van de KU Leuven en Benevit, onder leiding van Maarten Van Geel (KU Leuven), ontdekte door staalnamen in 34 plaatselijke wijngaarden dat de nuttige arbusculaire mycorrhizale schimmels het laten afweten wanneer de wijnstokken wortelen in een fosforrijke bodem." Je kunt perfect een leuke technische wijn maken op percelen met (te) veel fosfor, maar geen terroirwijn.
Neem met ons contact op voor een juiste interpretatie van het bemestingsadvies