Wijnbouw is een te kleine markt voor de kosten van een erkenningDe markt van wijnbouwers in België is voor producenten van gewasbeschermingsmiddelen niet altijd voldoende groot om de kosten van een erkenning te verantwoorden. Hierdoor zijn vaak de in het buitenland voor wijnbouwers beschikbare middelen in België niet erkend.
Om te vermijden dat er voor deze op kleine schaal geteelde gewassen geen erkenningen voor gewasbeschermingsmiddelen meer zouden aangevraagd worden, is er de procedure ‘aanvraag door derden’. |
Aanvraag door derden
De procedure 'aanvraag door derden' laat aan de sector toe om zelf uitbreidingen van reeds toegelaten middelen in deze teelten aan te vragen. De kosten voor deze aanvragen worden gedragen door het Begrotingsfonds voor de Grondstoffen en de Producten. Op dit fonds kan ook een beroep gedaan worden indien extra studies nodig zijn om een bepaalde uitbreiding te verkrijgen.
Derdenuitbreiding
Deze 'derdenuitbreiding' heeft echter enkel betrekking op gewasbeschermingsmiddelen die reeds in België erkend werden in een 'grote' teelt. Wanneer het 'breedspectrum middelen' betreft kan dit een oplossing bieden. Maar dan moet de sector uiteraard wel deze derdenuitbreiding aanvragen. Hier zou de vzw Belgische wijnbouwers dus het voortouw moeten nemen om bijvoorbeeld 'BOTECTOR' ook voor de wijnbouw te laten erkennen.
IPM en specifieke middelen
De IPM stelt onder meer voorop om voorkeur te geven aan specifieke boven 'breedspectrum' middelen. Wanneer het echter over producten gaat die exclusief voor de wijnbouw zijn bestemd, dan is een dergelijke 'derdenuitbreiding' niet mogelijk.
|
Begrotingsfonds voor de Grondstoffen en de Producten
Federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu Victor Hortaplein, 40 bus 10 1060 Brussel Contact Center: +32 (0)2 524.97.97 Contactformulier |
Zonale beoordeling gewasbeschermingsmiddelen
Sinds 15/6/2011 is de EU-verordening inzake "Zonale beoordeling gewasbeschermingsmiddelen" van kracht. Dit zou ook de erkenning van nieuwe wijnbouwspecifieke gewasbeschermingsmiddelen mogelijk moeten maken. De EU heeft België immers in dezelfde zone als Duitland en Luxemburg ingedeeld voor de erkenningen.