Het invoeren van de vermelding op het etiket van een lijst van ingrediënten tegen 2022 en waarschuwingen over gezondheidsrisico's op het etiket vanaf 2023.
Etikettering vanaf 8/12/23
Op grond van de nieuwe EU verordening 2021/2117 moesten uiterlijk vanaf 8 december 2023 alle nieuwe etiketten informatie over de gebruikte ingrediënten en de voedingswaarde bevatten. Flessen (en andere verpakkingen) die vóór deze datum geëtiketteerd zijn en nog geen ingrediënten- en voedingswaarde label bevatten mogen nog verkocht worden zolang de voorraad strekt.
Men mag de ingrediënten 'etiketteren' door hiervoor een QR code te gebruiken die naar een internetpagina met deze informatie voert. De allergenen en energiewaarde moeten evenwel op het (rug-)etiket vermeld worden. Het gebruik van een QR code heeft als voordeel dat de informatie in meerdere talen beschikbaar gemaakt kan worden. (in België twee van de drie landstalen waarvan een deze is van de gemeenschap waar de wijn verkocht wordt.) Bovendien kunnen eventuele fouten in de informatie zeer eenvoudig kunnen worden gecorrigeerd. |
Ingrediënten/additieven
Er is momenteel nog volop discussie over wat er juist vermeld moet worden. Het is nog niet duidelijk of ook hulpstoffen die niet in de uiteindelijke wijn zitten vermeld moeten worden. Moet bijvoorbeeld ook DAP en bentoniet worden vermeld, of enkel indien het allergenen zijn? |
Wat zijn ingrediënten?
Het is nog niet duidelijk of hulpstoffen die, bijvoorbeeld door filtering, worden verwijderd ook vermeld moeten worden.
Hoe moeten/mogen we vermelden
Een andere vraag is hoe we de ingrediënten moeten vermeld worden. Wanneer we bijvoorbeeld het sulfiet nemen, dan moeten we vermelden 'bevat sulfiet', en niet zoals dat bij andere voedingsmiddelen gebeurt met als 'conserveermiddel E224'.
Taalvereiste België
Als de etikettering gereglementeerd is, dan bepaalt het artikel VI.8 WER dat de vermeldingen op de etiketten minstens gesteld moeten zijn in een voor de gemiddelde consument begrijpelijke taal, rekening houdend met het taalgebied waar de goederen of diensten, al dan niet tegen betaling, aan de consument worden aangeboden. Dit geldt eveneens voor de gebruiksaanwijzingen en garantiebewijzen (artikel VI.8 CDE).