Opleiding wijnbouwer/wijnmakerEr zijn verschillende mogelijkheden om kennis over druiventeelt en vinificatie te verwerven. Welke opleiding het meest aangewezen is hangt af van uw bedoeling. Wie enkel als hobby enkele stokken in de tuin wil planten zal niet direct voor een professionele opleiding kiezen. Voor wie echter in hoofd- of bijberoep aan wijnbouw wil gaan doen is dat echter wel een noodzaak. Bovendien moet men om over professionele gewasbeschermingsmiddelen te kunnen beschikken ook een fytolicentie kunnen voorleggen en om zich als professioneel landbouwer te vestigen moet een basisopleiding landbouw hebben genoten.
- Opleiding op maatEen opleiding op maat is een optie voor grote nieuwe projecten. Met name wanneer deze door meerdere personen die in het toekomstig wijndomein actief zijn worden gevolgd. Ook voor mensen met een volle agenda die moeilijk het strakke lesrooster van Syntra kunnen volgen kan dit een oplossing zijn. De praktijklessen worden dan ingericht in de proefwijngaard die wordt aangelegd.
Voor een hobby-wijngaard is het een veel te dure optie. Het interessantst is het om een opleiding te volgen bij Syntra. Ikzelf geef les in Hasselt en Roeselare. Wijndomein De Caybergh (Herk-de-stad)
Wijndomein Rootstert (Alken) Wijndomein Marsnil (Batsheers) Wijndomein Romeinse Katzei (Borgloon) Wijndomein Dappersveld & Woestijn, (Sint-Pieters-Leeuw) Wijnmakerij Maastricht (Uban Winery, Maastricht) Luyck Urban winery (Luik) Wijndomein Sassenbroek/Claire-Martin (Borgloon) Wijndomein Coberger (Scherpenheuvel-Zichem) Wijngoed De Vallei (Westouter-Heuvelland) Wijndomein Voosbeke (Oudenaarde) Wijndomein Lichterberg (Borgloon) Wijndomein Valke Vleug (Liezele) Landgoed Heenwerf (Steenbergen NL) Wijndomein Vlijtingen (Riemst) Wijndomein Neuve-Eglise (Heuvelland) Domaine Beekborne (Hélécine) Wijnhoeve d’Hellekapelle (Heuvelland) Wijngoed Rubaiyat (Doenrade NL) |
- SyntraPXL opleiding Wijnbouwer / wijnmaker(start september 2024)
|