In een interview in De Standaard gaf ik in 2012 al aan dat ik desnoods zelf een kenniscentrum op zou starten.
|
Waarom een kenniscentrum voor wijnbouw?In de discussie rond het kenniscentrum wordt vaak opgeworpen dat als de sector daar behoefte aan heeft zij zelf maar voor de financiering moet zorgen. Maar dan heeft men geen juist beeld van de situatie.
Wie heeft belang bij het kenniscentrum? Wie de indruk heeft dat vooral de huidige grote professionele wijnbouwers belang hebben bij een kenniscentrum is mis. Het is vooral de overheid die het aan kennis ontbreekt om de Europese richtlijnen en verordeningen op de juiste manier in nationale wetgeving om te zetten die belang heeft bij een kenniscentrum. En niet te vergeten de toekomstige nieuwe wijnbouwers die op dit moment bijna gedwongen worden om naar het buitenland te gaan voor professionele kennis. Als fruittelers willen diversifiëren naar druiventeelt c.q. wijnbouw is voor hun een kenniscentrum onontbeerlijk.
Dit alles in overweging nemende is het niet redelijk om de kosten van een kenniscentrum op de schouders van de huidige professionele wijnbouwers te leggen. De vraag is niet of de sector een kenniscentrum wil dragen maar of de overheid de ontwikkeling van wijnbouw werkelijk wil stimuleren. "… Dat in de nabije toekomst ook een beperkte groep van land- en tuinbouwers de keuze zal maken om zich om te scholen tot ‘wijnboer’, lijkt me de logica zelve."
Philippe Masscheleyn, hoofdredacteur Boer & Tuinder |