Belgische politiek inmiddels overtuigd van de mogelijkheden voor wijnbouw.Stilaan raakt iedereen er van overtuigd dat wijnbouw in ons land een rol van betekenis kan gaan spelen en dat het de moeite waard is deze ontwikkeling te stimuleren en te omkaderen. Alleen de uitvoering van dat beleid blijft uit.
Vlaams beleidHet is onder Kris Peeters dat er voor het eerst van een wijnbouwbeleid sprake is. Hiermee werd een belangrijke aanzet gegeven voor het uitbouwen van een heus wijnbouwbeleid.
SALK
|
Knelpunten![]() Fytoweb functioneert niet. Erkende middelen kunnen niet worden gevonden. Info is absoluut onvoldoende.
Beschermd graslandWeilanden zijn beschermd. Je mag er niet zonder meer van uit gaan dat je er een wijngaard van mag maken.
BodemerosieVoor potentiel erosiegevoelige percelen id er in de randvoorwaarden een verplichting tot begroeiing opgenomen.
fytolicentieDe overgangsregeling voor de fytolicentie is de eenvoudigste manier voor wijnbouwers om de licentie te verkrijgen. Om in aanmerking te komen moe men uiterlijk 31 augustus 2015 de aanvraag doen en moet op dat moment minstens twee jaar als wijnbouwer actief en geregistreerd zijn. Voor 31 augustus 2013 moet men zich dus al professioneel, eventueel in bijberoep, wijnbouwer registreren. meer.....
Wanneer komt er eindelijk het inzicht dat de KMO's interessanter zijn dan multinationals? Wanneer gaat men inzien dat een heel kleine investering in een kenniscentrum voor de wijnbouw een ontluikende sector met ongekend potentieel zou helpen uitbouwen?
Nu staat wijnbouw er een keertje in en wat zien we ? Fouten ! Er staat in dat de telers van wijndruiven begeleiding nodig hebben voor het aanleren van de IPM principes. Ik denk echter dat eerder L&V zelf begeleiding nodig heeft. Men noemt wel de witziekte, waarvoor men preventief met zwavel spuit, maar niet van valse meeldauw hetgeen het grootste probleem is. En hoe ver staat het met de waarschuwingsberichten? Zonder waarschuwingsberichten per email, die gevoed worden met data van het Mety² netwerk en een deugdelijk programma, is IPM toepassen in de wijnbouw slechts zeer beperkt realiseerbaar. Wijnbeleid zonder budget blijft dode letter.
|