Prognosemodellen
Wetenschappers hebben prognosemodellen gemaakt waarmee de infecties met meeldauw en valse meeldauw kunnen worden voorspeld. Deze ontwikkeling gaat, zoals de IT-sector in zijn algemeenheid, snel vooruit. Steeds betere systemen en bovendien goedkopere systemen komen op de markt. De eerste modellen waren minder nauwkeurig dan de huidige en de eerste systemen duurder dan de nieuwste. Bovendien zijn de nieuwe systemen veel locatie specifieker dan de oude systemen.
|
WeersvoorspellingenDe belangrijkste schakel in de modellen zijn de weersvoorspellingen. Hierbij zijn temperatuur en neerslag de belangrijkste parameters.
De moeilijkheid van weersvoorspellingen is ons allemaal bekend. Wie een goed model heeft geeft een goede voorspelling.
WeerstationsEen weerstation doet geen voorspellingen, het stelt enkel de situatie vast. Maar dat kan ik zelf ook wanneer ik naar buiten ga.
Meteobleu - MultimodelMeteobleu werkt op basis van 18 modellen om weers-voorspellingen op te stellen.
Vitisafe is Belgisch
Vitisafe is een Belgisch systeem op basis van waarnemingen van weerstations van aangesloten wijnbouwers met eigen modellen. www.vitisafe.be/
|
VineForecastSinds 2022 is het nieuwste Duitse prognosesysteem ook voor België en Nederland beschikbaar. Meer informatie
Modellen beschikbaar stellenMet de invoering van de IPM zijn de lidstaten door de EU verplicht om hun wijnbouwers de informatie te geven om deze IPM ook te kunnen toepassen. In onder meer Duitsland en Luxemburg worden prognosemodellen gratis aan de wijnbouwers ter beschikking gesteld. Maar in België en Nederland is dit helaas niet het geval. In België stelt PCFruit op basis van VitiMeteo modellen waarschuwingen op waar leden en niet-leden zich op kunnen abonneren.
|
Zelf prognose maken
In principe is het bepalen van de infectiedruk niet zo moeilijk. Wijnboeren doen het immers al langer dan er weersvoorspellingen zijn. Je kunt het aan de hand van weersvoorspellingen zelf bepalen.
Echte meeldauwEr bestaat geen betrouwbare methode om het risico in te schatten. De strijd tegen de meeldauw moet dus preventief gebeuren. In het algemeen start de bescherming vanaf 7-8 bladeren tot aan het ‘sluiten’ van de trossen. Op percelen met een meeldauw-verleden of erg gevoelige variëteiten start men vanaf 3-4 bladeren.
Echte meeldauw (Oïdium) heeft geen regen nodig om zich te vermenigvuldigen.
De ideale omstandigheden zijn;
Meest gevoelig van het einde van de bloei (fin floraison) tot de vruchtzetting (début nouaison). Studies tonen aan dat:
Meerdere studies tonen aan dat
|
Valse meeldauwModel voor Valse meeldauw
Ø ∑ gem. dagtemp.°C – 8°C = 165 Dan moet voor primaire infectie bijkomend aan twee voorwaarden worden voldaan. Ø Veel regen (>10 mm) Ø Temperatuur van minstens 10 °C. Wanneer we een infectie hebben moeten we berekenen wanneer deze eerste infectie rijpe sporen heeft voortgebracht om een secundaire infectie te veroorzaken. Elke temperatuur een rijpingsfactor (Tgem rijpingsfactoren). Bij hogere temperaturen is de incubatietijd korter. Door de rijpingsfactoren per dag op te tellen, wordt de incubatietijd bereikt bij een som van 100. ∑ Rijpingsfact. = 100 Wanneer we na de primaire infectie vier dagen van gemiddeld 25°C hebben zijn de nieuwe sporen rijp en zal er bij de eerstvolgende zware regen een nieuwe infectie optreden.
|