Weerstations en waarschuwingssystemen
We moeten het hebben over de verschillende onderdelen, zeg maar de hardware en de software, en dan nog de interpretatie en communicatie:
VineForecast (Nieuw systeem nu ook voor BE en NL)
VitiSafe Belgisch systeem voor voorspellingen Vitimeteo Systeem zonder eigen weerstation Sencrop |
|
Eigen waarnemingen
Iedereen kent wellicht de weersteen. "Is hij nat, dan regent het, beweegt hij, dan waait het, ..................." Je zou kunnen zeggen dat het een neolithisch weerstation is. Een 'pluviometer' is ook een hulpmiddel om waarnemingen te doen. Maar de tijden zijn veranderd. Tegenwoordig kijken veel mensen niet meer uit het raam wanneer je hen vraagt wat voor een weer het is, ze kijken op hun smartphone-app. Als gevolg hiervan raken we ons gevoel met de natuur steeds meer kwijt en gaan we steeds minder op onze eigen waarnemingen en verwachtingen vertrouwen. Tegenwoordig willen we een 'waarschuwing' krijgen die ons zegt wat we moeten gaan doen.
|
Modellen
De bekendste van alle prognose-modellen is wellicht de regel 10-10-10 (10 cm scheuten = ∑ gem. dagtemp.°C – 8°C = 165, min. 10°C, 10 mm regen in 24 uur) die voorspelt wanneer er risico op een infectie met valse meeldauw is. En daarmee komen we toe bij de voorspelling van het weer. Deze zijn wellicht de belangrijkste 'input' in ons model.