In PERSWIJN, een Nederlands wijntijdschrift geeft men duidelijk weer hoe de 'Hollandse' benadering van hybriden is:
‘Hybriden’ Hybriden staat hier opzettelijk tussen aanhalingstekens, want echte hybriden, kruisingen van vitis vinifera met een andere vitissoort, zijn druiven als johanniter en souvignier gris allang niet meer. Johanniter bijvoorbeeld heeft als ouderaandelen enerzijds riesling en anderzijds een kruising van pinot gris x chasselas met een hybride (een Seibelras). Genetisch gezien is het niet-vinifera-aandeel erg klein in zo’n druif, dus de term hybride is hier echt niet meer gepast. Maar los van dat, je kunt ook gewoon stellen dat het allemaal draait om wat er in het glas zit, en dat is in het geval van johanniter en souvignier gris zeer acceptabel.
Er bestaat echter niet zoiets als 'een beetje hybride'. Een plant is zuiver Vitis vinifera, de wijndruif, of is niet zuiver en dus een hybride. Maar eigenlijk zegt het laatste woord meer dan voldoende. 'acceptabel'! Het is natuurlijk ontzettend spijtig dat er zo weinig Hollandse wijn van klassieke druiven wordt gemaakt. Het is natuurlijk begrijpelijk dat men, bij gebrek aan beter, hun wijnen 'acceptabel' vindt.
Iets verderop in het artikel staat dan weer: "Goed, we zullen het gaan zien de komende jaren. Laat het duidelijk zijn dat ik het van harte hoop, maar ook mijn twijfels heb omtrent de intrinsieke kwaliteit van rassen die niet primair met kwaliteit als doel zijn gekweekt."
BNR Nieuwsradio
De Nederlandse radiozender BNR Nieuwsradio bestede aandacht aan het BeNeVit Symposium. Hierin legt Hubrecht Duycker de vinger op de zere plek wat betreft de Nederlandse druivenkeuze.
De Nederlandse radiozender BNR Nieuwsradio bestede aandacht aan het BeNeVit Symposium. Hierin legt Hubrecht Duycker de vinger op de zere plek wat betreft de Nederlandse druivenkeuze..