Schimmels
|
|
NEDERLANDS - DUITS -FRANS - VERWEKKERDe naamgeving is niet altijd even gemakkelijk. Er gebeuren geregeld vergissingen doordat bijvoorbeeld 'le mildew' als 'echte meeldauw' vertaald. Dan loopt het natuurlijk volledig mis. Het is dus opletten geblazen. Best kan men altijd controleren op de naam van de 'ziekteverwekkende' schimmel.
NEDERLANDS - DUITS - FRANS - VERWEKKER
Valse meeldauw - Rebenperonospora - Mildiou - Plasmopara viticola Meeldauw - Echter Mehltau - Oïdium - Erysiphe necator Grijsrot - Grauschimmel - Moisissure grise - Botrytis cinerea Zwartrot - Schwarzfäule - Black rot - Guignardia bidwellii Zwartevlekken-ziekte - Schwarzfleckenkrankheit - Excoriose - Phomopsis viticola Rode brand - Roter Brenner - Rougeot parasitaire de la vigne - Pseudopeziza tracheiphila Anthracnose - Anthracnose - Anthracnose - Elsinoe ampelina |
Determineren van schimmels
Schimmels determineren gebeurt aan de hand van een kweek. Dan zien de verschillende schimmels er duidelijk anders uit. Uiteindelijk zal onder de microscoop blijken welke schimmel het juist is. PCFruit beschikt over alle denkbare instrumenten om te bepalen met welke schimmel we te maken hebben.
Inmiddels zijn er contacten voor de samenwerking met een Belgisch laboratorium om schimmels in kweek te zetten en te determineren. |
Blad- en vruchtschimmelsDe belangrijkste schimmels zijn deze die op bladeren en vruchten komen. Echte en valse meeldauw en botrytis zijn de bekendste die elke wijnbouwer zeker in een oogopslag moet kunnen herkennen. Maar er zijn er nog enkele minder bekende.
|
HoutschimmelsEr zijn tientallen houtschimmels. Deze zijn bij de wijnbouwers veel minder bekend. Toch zijn deze steeds belangrijker aan het worden. Houtziektes als ESCA zijn aan een gestage opmars bezig.
|
Valse meeldauw en PiWi's
Tijdens een studiedag wijnbouw deze zomer werd er speciaal aandacht besteed aan Valse meeldauw. Uit Italië was Dr. Pertot, een specialiste op dit gebied, een uiteenzetting komen geven. Uiteraard werd de vraag gesteld of 'moderne rassen' geen oplossing zouden kunnen bieden. Het standpunt van Dr. Pertot was duidelijk; de resistentie neemt na verloop van tijd af en wanneer men minder spuit tegen valse meeldauw krijgt men last van Phomopsis en moet men daartegen weer gaan spuiten. "PiWi's zijn geen oplossing".