SALK-geld voor wijnbouw?Inmiddels weet iedereen die met onze wijnbouw begaan is al wel dat de Provincie Limburg € 500.000 SALK-gelden voor de wijnbouw heeft bestemd. Toen werd onmiddellijk een aanvang gemaakt met de start van het KENNISCENTRUM LIMBURGSE WIJNBOUW vzw om ervoor te zorgen dat deze gelden optimaal zouden kunnen worden aangewend. De initiatiefnemers spraken direct al hun contacten aan om te weten hoe een 'fiche' voor de aanvraag van (een deel van) deze SALK-middelen diende te worden ingediend.
SALK-fiche
Om voor een deel van de SALK-middelen in aanmerking te komen moet een zogenaamde 'fiche' worden ingediend. Een dergelijke fiche moet natuurlijk in de voorgeschreven vorm en op de juiste wijze via de juiste 'weg' worden ingediend. Dus op het internet gezocht. Hoe je een bom of xtc kunt maken en allerlei zaken kun je vinden. Ook onze overheden gebruik de digitale media steeds meerom informatie beschikbaar te stellen, maar hoe een SALK-fiche er uit moet zien staat er niet op. Waar je die informatie wel kunt krijgen staat er zelfs niet op. Dus dan maar telefonisch proberen en persoonlijke contacten aanspreken. Maar hoezeer men ook zocht naar een antwoord, niemand leek te kunnen of willen helpen.
De 'pot' was al verdeeld
Toen bleek al heel vlug wat er aan de hand was. Het hele bedrag, de volle € 500.000 werden aan PC Fruit toegewezen. Het nieuw opgerichte kenniscentrum viste dus achter het net. Op zich natuurlijk geen enkel probleem zolang het geld maar effectief de ontwikkeling van de wijnbouw ten goede zou komen. Iedereen begon al te dromen van een wijnanalyse-labo in de eigen provincie. Dat zou een enorme stap voorwaarts zijn. Of een vinificatiecentrum met wijngaard om de wijnbouwers en toekomstige wijnbouwers te kunnen bijstaan op het vlak van de wijnbereiding. De teelt van wijndruiven vormt niet het grootste probleem, maar op op dit gebied zou een experimentele wijngaard zijn nut kunnen bewijzen bij de zoektocht naar het beste plantmateriaal. De ent, maar zeker de onderstammenkeuze, kan nog heel wat onderzoek gebruiken.
FT onderzoeker wijnbouw
Al vrij vlug verscheen er een vacature voor een full-time onderzoeker voor de wijnbouw. Er waren zo'n twintigtal sollicitanten. Onder hen was ook Geurt van Rennes, de voorzitter van het Kenniscentrum Limburgse Wijnbouw vzw, die het kenniscentrum bij gebrek aan financiële middelen toch niet zou kunnen uitbouwen.
De sollicitatieprocedure verliep op zijn minst gezegd eigenaardig. Voor een vacature bij een Vlaamse instelling, die met SALK-middelen, bestemd voor onderzoek en ontwikkeling van de wijnbouw in Limburg, is het vreemd wanneer het sollicitatiegesprek volledig in het Frans gebeurt. Frans is natuurlijk de taal van de wijnbouw zult u denken, maar dan is Duits voor de noordelijke wijnbouw minstens zo belangrijk, maar in het Duits werd er niet gesproken. Nog opmerkelijker is de persoon die het interview af nam. De verantwoordelijke die enkele maanden eerder een waarschuwingsbericht met een spuitadvies enkele weken voor de oogst, in volle wachttijd, naar de wijnbouwers stuurde.
|