Rendement in de wijngaard
Een van de belangrijkste zaken bij het maken van goede wijn is het beperken van het rendement. Het is niet voor niets dat de wettelijke beschermde benamingen voor kwaliteitswijn zoals BOB, AOC etc. allemaal een minimale plantdichtheid en een maximaal rendement vooropstellen.
Rendement en rendabiliteit
We zien in de landbouw dat hoge rendementen gelijk staan aan een hoge rendabiliteit. Voor wijnbouw ligt dit helemaal anders omdat de financiële opbrengst bij een betere kwaliteit, ondanks het lagere volume, veel groter is. Er zijn technisch goed gemaakte wijnen voor enkele euro's te koop, maar wijnen van boven de tien euro's per fles zijn enkel te maken met lage rendementen. Voor 'bulk-druiven' langs de Moezel krijgt de wijnbouwer nog geen euro per kilo, in de Champagne ligt de prijs voor de druiven boven de vijfenhalve euro per kilogram. Bij de helft van het volume een driedubbele prijs beuren is economisch altijd interessant. De keuze tussen kwaliteit of volume is dan vlug gemaakt.
Het 'gebrek-aan-kennis-'centrum
Wil je eens echte 'fake news' lezen? Dan moet je dit in VILT maar eens lezen: http://www.vilt.be/hoe-rendabiliteit-vlaamse-wijnbouw-verhogen. Alle topwijnen in de wereld zijn gebaseerd op hoge plantdichtheden en lage productie. Een hoog potentieel belicht bladoppervlak per kg druiven is wetenschappelijk ook bewezen de belangrijkste sleutel tot kwaliteit te zijn. En nu wordt dit even als 'ouderwets' afgestempeld. Dus Duitse wijn van 85 hl/ha is beter dan Franse van 45 hl/ha? Wil je tafeldruiven produceren dan is een groot volume gewenst. Maar voor wijndruiven is dit niet het geval.
"De rendementen in onze wijnbouw moeten omhoog" zegt het Kenniscentrum wijnbouw
Volledig de verkeerde richting!! De rendementen moeten bij veel wijnbouwers zelfs omlaag om een betere wijn te maken. De adviezen van PCFruit worden volledig ingefluisterd door Duitse adviseurs. En dat is nu juist niet het voorbeeld. Duitse bulkwijn brengt € 0,80 per liter op. Dit is trouwens een kwaliteit die we in België niet in ons glas willen. Met onze grondprijzen en arbeidskosten kunnen we, zelfs wanneer we drie keer zoveel liter per hectare produceren, nog niet concurreren met goedkope Duitse, Zuid Afrikaanse of Chileense wijn. Alle topwijnen in de wereld zijn gebaseerd op hoge plantdichtheden en lage productie. Een hoog potentieel belicht bladoppervlak per kg druiven is wetenschappelijk ook bewezen de belangrijkste sleutel tot kwaliteit te zijn. En nu wordt dit even als 'ouderwets' afgestempeld. Dus Duitse wijn van 85 hl/ha is beter dan Franse van 45 hl/ha? Wil je tafeldruiven produceren dan is een groot volume gewenst. Enkel voor wijndruiven is dit niet het geval. Wil je eens echte 'fake news' lezen? Dan moet je dit in VILT maar eens lezen: http://www.vilt.be/hoe-rendabiliteit-vlaamse-wijnbouw-verhogen Ik stel mij de vraag waar er sprake van 'gebrekkige kennis' is. Met € 500.000 SALK-middelen voor de realisatie van een kenniscentrum voor de wijnbouw had ik van PCFruit toch wel beter verwacht.
SFPE/kgHet bladoppervlak per kg druiven is de sleutel tot kwaliteit. We weten dat al heel eeuwen, maar de moderne wetenschap legt nu ook uit hoe dit komt.
|
TerroirwijnJe kunt perfect een lekkere fruitige wijn produceren met een rendement van 100 h/ha. Maar wil je een terroirwijn, dan zul je de rendementen sterk moeten beperken. Maar een laag rendement alleen is nog geen garantie voor 'terroir'. Dan speelt ook het bodemleven en met name de mycorrhiza een grote rol. En dit is dan weer sterk afhankelijk van de bemesting.
|
Wijndruiven telen is iets heel anders dan andere teelten
Zowel in de landbouw als de fruitteelt is men gericht op het maximaliseren van het rendement. Meestal wil dat zeggen dat men zo veel mogelijk kilo's wil produceren. Een 'betere' appel brengt immers niet meer op in de verkoop, extra kilo's wel. Dat is bij wijndruiven helemaal anders. De meerprijs voor een betere kwaliteit compenseert ruimschoots de lagere rendementen. Bij wijndruiven gaat het er niet om zo veel mogelijk te produceren maar om zo kwaliteitsvol mogelijk te produceren. Hierin schuilt ook de moeilijkheid voor wie wijndruiven wil telen om deze te verkopen. Men moet als teler van wijndruiven helemaal anders gaan denken en kwaliteit laten primeren boven het volume. Dat is voor een landbouwer of fruitteler soms heel moeilijk. Het best maakt men goede afspraken met de afnemer over de rendementen per ha en de prijzen per kilo.