What's in a name
Cabernet?Een fles rode wijn gemaakt van "Cabernet"! Dat belooft, dus dat verkoopt. Een assemblage van verschillende Cabernet-variëteiten kan men als 'Cabernet' op de markt brengen. Dat is voor de wijnbouwer commercieel natuurlijk heel aantrekkenlijk en de stokken die deze naam dragen zal men graag gebruiken.
De naam van de gebruikte druif wordt vaak op het etiket vermeld en kan de aantrekkelijkheid van de fles zeer sterk beïnvloeden. Daarom geven kwekers van nieuwe kruisingen hun 'Neuzuchtungen' graag klinkende namen. Tijdens de ontwikkelingsfase dragen de nieuwe kruisingen een nummer als naam maar wanneer ze werkelijk gecommercialiseerd worden krijgen ze een echte naam. Vroeder was dat de naam van de ontwikkelaar en een nummer maar al vlug ging men de druif beter klinkende namen geven zoals Chambourcin, Regent, Solaris of Johanniter. De consument, die natuurlijk niet dom is, had al vlug in de gaten wanneer het zich om 'minderwaardige' druiven handelde.
Men ging in de naamgeving dubbele namen gebruiken zoals Cabernet-Mitos, Cabernet-Cantor, Cabernet-Dorsa, Cabernet-Dorio, in de hoop dat de consument ze zou lezen zoals Cabernet sauvignon of Cabernet franc. Zeker wanneer men deze druiven zou assembleren en ze als "Cabernet" op de markt zou brengen.
|
De letter van de wet'Belgian Bubbles' of 'Belgica Bubbels'Soms is het overduidelijk de bedoeling de consumenten te laten denken dat het een schuimwijn is, gemaakt van Belgische druiven terwijl dat niet het geval is. Voor Belgische wijn mag men immers buitenlandse druiven gebruiken.
|
DNA-onderzoek brengt steeds meer duidelijkheid
|
|