Bemestingsadvies
Een bemestingsadvies opstellen is altijd maatwerk. Een standaard advies geven op louter een bodemanalyse is dan ook niet mogelijk. Wanneer ik een groot volume wil produceren van een 'leuk wijntje' is mijn bemestingsbehoefte heel anders dan wanneer ik een hoog kwalitatieve 'terroir-wijn' wil produceren. In het eerste geval ligt de focus op de plantopneembare (beschikbare) voeding, in het tweede scenario moeten we ons baseren op de bodemreserve en het bodemleven.
Een advies kan dus enkel worden gegeven wanneer we niet enkel de toestand van de bodem kennen maar ook de teeltobjectieven. Ook het wijngaardbeheer is een beslissende factor. Wat gebeurt er met het snoeihout, de persresten en andere afvallen van de wijnproductie. Keert alles terug in de wijngaard of niet, dat maakt een wereld van verschil.
|
GrondanalyseEen standaardgrondanalyse is een chemische analyse van de voor de plant noodzakelijke opneembare voedingstoffen. Wanneer er tekorten zijn moeten deze worden aangevuld. Best gebeurt dat in het jaar voor de aanplant. Maar met bemesten moeten we ook voorzichtig zijn, want 'trop is teveel'.
|
Het bodemlevenHet bodemleven wordt niet beoordeeld bij een standaardgrondanalyse. Toch is het bodemleven onmisbaar voor een gezonde wijngaard die kwaliteitsvolle wijnen kan voortbrengen. Zo zijn arbusculaire mycorrhiza onmisbaar voor terroirwijn. Zij kunnen het worteloppervlak tot 700 maal vergroten en maken anorganische bodem mineralen voor de plant opneembaar.
|
Standaard bemestingsadviezen
Wanneer we een bemestingsadvies krijgen is het belangrijk om zich te realiseren van welke veronderstellingen werd uitgegaan bij het opstellen van het advies. We kunnen de standaardadviezen niet zonder meer toepassen.
Bodemanalyses met bemestingsadvies gaan er, zelfs wanneer stikstof en fosfor al te hoog is, van uit dat het bemestingsadvies er op gericht moet zijn zo veel mogelijk mest te kunnen uitrijden.
|
De kleine lettertjes bij het advies
Wanneer men een bemestingsadvies leest moet men ook, ik zou zelfs durven zeggen vooral, de kleine lettertjes lezen. Daarin staat dat het een nog te interpreteren advies betreft. En daar wringt het schoentje. De meeste wijnbouwers beschikken niet over voldoende kennis om dit te doen. Een 'standaard bemestingsadvies' moet dus deskundig worden geïnterpreteerd. Op de eerste plaats gaat men er van uit dat de teelt maximaal in omvang is. Bij wijnbouw rekent men met cijfers die gebaseerd zijn op een rendement van meer dan 100 hl/ha, terwijl dat bij ons vrijwel altijd minder dan de helft is. Bovendien wordt er geen rekening gehouden met het in de wijngaard blijven cq terugkeren van bladeren, snoeihout, persresten etc. Wanneer men daar nog eens bij neemt dat kwaliteitswijn een arme bodem vraagt en de behoefte schromelijk overschat is, dan zal een gecorrigeerd bemestingsadvies er helemaal anders uit zien.
Mestverwerking is de norm
Wanneer wordt de destructieve gesubsidieerde 'mesteconomie' ontmaskerd? De intensieve veehouderij kan enkel dankzij Europees subsidiegeld overleven. Dankzij de subsidie kunnen zij tot € 1.000,- pacht per ha per jaar betalen. Want de mest die ze er op kunnen uitbrengen zou anders aan alternatieve mestverwerking nog meer kosten. Door dergelijke hoge pachtprijzen komen niet gesubsidieerde landbouwsectoren steeds meer in de problemen. Beleggers kopen landbouwgronden blind tot € 90.000,- per ha in gebieden waar er mestoverschotten zijn. Alles is er op gericht maximaal mest te kunnen uitbrengen. Bodemanalyses met bemestingsadvies gaan er zelfs wanneer stikstof en fosfor al te hoog is er van uit dat het bemestingsadvies er op gericht moet zijn zo veel mogelijk mest te kunnen uitrijden. De gevolgen zijn catastrofaal. Waterleidingbedrijven moeten hun drinkwaterproductie-units van koolstoffilters voorzien om de vervuiling er nog uit te kunnen halen. We vervuilen ons grondwater. En doordat de subsidie de grondprijzen de hoogte indrijft komen niet gesubsidieerde boeren steeds meer in de problemen. Waarom blijft de zwaar vervuilende vleesproductie nog steeds zo veel subsidiegelden opstrijken?
Een tweede probleem is de fosfaatvervuiling van onze bodem, hetgeen het produceren van 'terroir-wijn' onmogelijk maakt..
Een tweede probleem is de fosfaatvervuiling van onze bodem, hetgeen het produceren van 'terroir-wijn' onmogelijk maakt..
Stikstofbemesting
Stikstof is een noodzakelijke voedingstof voor de druivelaar. Stikstofbemesting maakt vaak deel uit van de standaardbemesting. Maar wees voorzichtig met te veel stikstof. Het veroorzaakt een overdadige groei van de loofwand, slechte afrijping van de druiven, meer botrytis, en slechte verhouting van de twijgen.
Door te veel stikstof rijpen de druiven slechter af. In tegenstelling tot wat mensen vaak denken is te veel stikstof soms erger dan een klein tekort. De standaard adviezen zijn doorgaans te veel gericht op het maximaliseren van de hoeveelheid. Maar ook hier is er een, vaak heel nadelige keerzijde aan deze medaille.