De overheid wil niet in de wijnbouw investerenMultinationals verhuizen hun productie naar goedkopere oorden en gebruiken onze landen enkel nog voor fiscale constructies. Onze landbouw en fruitteelt moet concurreren met goedkope importen. Chinezen betalen fenomenale bedragen voor Franse wijndomeinen en een boer in de Champagne heeft een jaarlijkse opbrengst van € 35.000 p/ha. Zuid Engeland plant elk jaar meer wijngaarden bij aan dan heel België heeft. Wat kunnen we daaruit leren?
|
Overheid wil wel de vruchten plukkenHet is momenteel zo dat de overheid meer aan onze wijnbouw verdient dan de wijnbouwers zelf. Zware accijnzen en dan nog eens een hoog btw-tarief er over heen naast alle belastingen en sociale bijdragen. Maar ja, dat zijn Federale inkomsten, en landbouw is een Vlaamse bevoegdheid. Dus Vlaanderen zegt: "geen geld voor de wijnbouw" en bijgevolg geen kenniscentrum.
|
Wie gaat betalen?
Vlaanderen wil dus niks voor de ontwikkeling van de wijnbouw betalen, maar wel de ontwikkeling stimuleren. De vraag; ‘wie gaat betalen ?’. Men denkt hierbij op de eerste plaats aan een bijdrage van de sector maar men vergeet dat de overheid meer verdient aan de wijnbouw dan de wijnbouwers zelf. Met een opbrengst van om en nabij € 1.200.000 aan accijnzen en btw-opbrengsten levert de Belgische wijnbouw de staat meer geld op dan de wijnbouwers zelf. Bovendien zijn het de professionele wijnbouwers zelf die de afgelopen jaren grote bedragen hebben geïnvesteerd in het opbouwen van kennis door dure specialisten in de ons omringende landen te consulteren.
Meer op: http://www.benevit.org/geen-geld.html
Meer op: http://www.benevit.org/geen-geld.html