BeNeVit
|
Starten met wijnbouwEr zijn steeds meer mensen die wijn gaan verbouwen. Echte professionele projecten, in bijberoep of gewoon als hobby. Om succesvol te zijn moet men vooral bij de start de juiste keuzes maken. Klimaat en bodem zijn bepalend voor wat er al dan niet mogelijk is. Meer nog, zij bepalen ook welke druiven men kan aanplanten. Pas nadat dit is bepaald komt persoonlijke voorkeur aan bod. Natuurlijk is het hierbij belangrijk of men de wijn wil gaan verkopen of enkel als hobby voor zichzelf wil produceren.
Je hoort vaak "een brug steek je over als je hem tegenkomt en niet al 100 Kilometer ervoor" of “problemen lossen we op wanneer ze zich stellen”, maar ik kies liever al vroeg een route met een brug dan dat ik me afvraag hoe ik het water oversteek wanneer ik er voor sta.
Volg eerst een opleiding of laat je adviseren wanneer je een wijngaard wil aanleggen. Plantgoed bestellenDenk er aan tijdig uw plantgoed te bestellen. Een goed advies is hierbij onmisbaar. Laat u zich adviseren door een verkoper? Hij zal altijd adviseren uit wat hij beschikbaar heeft en u niet naar een collega verwijzen.
Tussen kerstmis en nieuwjaar zijn er geen lessen op Syntra. Mensen die hun keuze van stokken willen bespreken kunnen mij contacteren. De keuze wordt snel kleiner voor wie in 2017 wil aanplanten.
Je mag een keer een oogst verprutsen maar een aanplant niet! Een aanplant gebeurt immers voor meer dan 25 jaar."
|
Wat te plantenIn tegenstelling tot professionelen is voor hobby-wijnmakers het aanplanten van hybriden (PiWi's of 'schimmelresistente soorten') een optie. Wanneer men het wijn maken goed beheerst kan mer er best een leuk wijntje van maken. Meestal zal men daar na verloop van jaren echter geen genoegen meer mee nemen en dan moet men on het niveau te verhogen nieuwe stokken, klassieke variëteiten, gaan aanplanten. Men verliest dan echter enkele jaren oogst omdat men van voor af aan moet beginnen. Men moet dus bijzonder veel aandacht besteden aan de keuze van de stokken. Waar men ook voor kiest, er is veel expertise nodig om deze keuze goed te kunnen maken. Zonder opleiding of deskundige bijstand is dat echter niet mogelijk..
Onze bodemomstandigheden zijn veelal anders dan wat in de meeste Duitse en Franse gebieden wordt aangetroffen. Dat er dus aangepast plantmateriaal nodig is spreekt voor zich. Nu kan men planten 'op maat' laten maken om in het voorjaar van 2016 te planten. Meer...........
SnoeienOok het snoeien en de geleiding vraagt in ons klimaat en op onze bodems om een aanpassing. Wij kunnen niet zonder meer kopiëren wat in Duitsland, de Champagne of de Bourgogne gebruikt wordt.
|
Mycorrhizaonderzoek
|
VinificatieMet de oogst start ook de vinificatie. Er bestaat geen recept voor het wijn maken. Elke oogst is anders en daar moet men de vinificatie op afstemmen.
Voor het opvolgen van de vinificatie is het belangrijk om over een analyse te beschikken waaruit bijvoorbeeld blijkt of de malolactische fermentatie bezig is of voltooid. Daarvoor beschikken wij over een IFTR-toestel. Meer info........
|
Het voorjaar van 2016 was problematisch. De infectiedruk was dit jaar door de vele regenbuien bijzonder groot. Vaak is de schade onnodig groot geworden door laattijdige herkenning van het probleem. Veel mensen vragen mij hoe ze kunnen zien of ze bijvoorbeeld Echte of Valse meeldauw hebben. Hier is meer info.
|
Hoe ontwikkelt zich de biologische en biodynamische wijnbouw |
Zelf etiketten drukkenBij de StuGu kan men studieavonden volgen die gelden als bijscholing voor de fytolicentie.
Mag ik een wijngaard aanleggen?Stokken 'op maat'Eco-voetafdrukWat ecologische voetafdruk betreft is het vooral de verpakking die het zwaarste doorweegt. Het werk in de wijngaard is minder dan 25%
ESCA e.a. houtziektesKomt de ziekte van Pierce er aan?Door de opwarming van het klimaat komen ook veel insecten naar het noorden. En met deze insecten komen ook een aantal ziektes onze kant op. De laatste meldingen zijn deze van de Pierce's disease op Corsica en het aantreffen van een belangrijke verspreider, de boomkrekel, in Nederland.
|
Flavescense Dorée is (nog) niet in BelgiëLa Flavescence Dorée is aan een gestage opmars bezig. Het is gewoon een kwestie van tijd tot deze ziekte ook in België toeslaat. Meer info .................
Wijnbouw is zeer rendabelOm de wijnbouw verder te ontwikkelen zijn investeerders nodig, en die vragen een goed rendement. Hun voorkeur gaat ook uit naar voorkeur investeringen met een beperkt risico. Dan speelt ook nog de termijn waarop men het rendement kan realiseren nog een rol. Meer ......
|
In het Noord Brabantse Oosterhout wordt de Norbertinessenpriorij Sint-Catharinadal om gevormd tot een heus 'wijnklooster'. Hiermee keert de eeuwenoude traditie van wijngaarden bij kloosters terug in de Nederlanden.
Er wordt een nieuwe wijngaard aangelegd in Boeslinter. Luc Colson legt er terug een wijngaard aan op een locatie waar in de 15e eeuw al een wijngaard was. meer.........
Van het boek over de Limburgse wijn alleen pas het eerste hoofdstuk geschreven.
Kloosterwijn in aantochtAdresBenevit
Maastrichtersteenweg 79 3500 Hasselt |
Residuen in wijnDe laatste tijd verschijnen er steeds vaker artikelen in de media over residuen van sproeistoffen in wijn. Niet dat de toegelaten hoeveelheden worden overschreden, maar lekker negatief is de teneur wel. En altijd opnieuw viseert men weer de wijn. En dan die toestand over sulfiet. Hoofdpijn van sulfiet? Hoofdpijn krijg je van te veel zuipen. (Uitdroging door alcohol) De kenmerken van sulfiet-overgevoeligheid zijn jeuk en astmatische klachten. Al iemand geweten die jeuk krijgt van gedroogde abrikozen of rozijnen? Daarin zit wel honderd keer meer sulfiet dan in wijn. Waarom altijd wijn? Hoe zit het met vis? Vis is toch gezond? Wanneer ze echter de normen die voor vlees gelden ook op vis van toepassing zouden verklaren zou er geen vis meer door de keuring raken. En de wijn van buiten de EU heeft veelal veel meer residuen en residuen van in de EU niet toegelaten stoffen. Biologische wijn komt er veel beter vanaf. Maar dan is het weer het koper dat geviseerd wordt. Zullen we dan maar limonade gaan drinken? Wat er in Cola zit is misschien nog wel veel slechter, maar kraait geen haan naar.
Gewasbeschermingsmiddelen-problematiek in kleine teelten
Discussie over PiWi's en andere hybridenHet technisch comité, het Proefcentrum Fruitteelt vzw, de Nationale Proeftuin voor Witloof en de Vlaamse overheid – Departement Landbouw en Visserij, Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling organiseren de 8e studiedag druiventeelt. En wat staat er op de agenda? Welke druiven-variëteit kiezen in functie van IPM, klimaat, bodem, wijntype,…? En wie komt hier een uiteenzetting over geven. Dr. Volker Jörger van het WBI Freiburg, een van de belangrijkste ontwikkelaars van hybriden. Het is al de tweede studiedag waarop een groot promotor van hybriden komt spreken om de wijnbouwers tot het aanplanten van hybriden te overtuigen. Waarom laat men ..............
“Fifteen years ago when I tasted Dutch wine, it was simply undrinkable,” says Nicolaas Klei, a Dutch wine specialist who has written several books on the subject. Klei, though, remains sceptical about the quality of Dutch-made wines. “Actually, I would say it’s not bad to drink … in the best case,” but he argues that new varieties cannot rival the classics. “We must be realistic, there will never be a great wine made in The Netherlands.”
http://schiller-wine.blogspot.de/2014/08/emerging-wine-producer-netherlands.html |
Zomerreportage-reeks in
|
Een artikel over dit onderwerp op de site van Frank Van der Auwera. Opvallend is het dat er vooral door wijnkenners heel positief op wordt gereageerd.
|
TV Limburg heeft een reportage gemaakt over de opleiding wijnbouwer/wijnmaker. Klik hier voor de reportage.
Nieuwe projecten |
In 1833 had België een 'kenniscentrum voor de wijnbouw'In 1833 werd er bij wet besloten om een modelwijngaard aan te leggen om Belgische wijngaardeniers bij te staan bij de verdere uitbouw van de wijnbouw in België. meer: .......
OPLEIDINGENLEZINGEN |